Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31 t 4 1 ^ II rn^^l SPARRISSOPPA MED FÅ
ROSTBAKELSER Soppan får sin krämighet av mandel potatis och en burk grön konserverad sparris. Den goda pajen är gjord på färdig smördeg, smulad fårost och färsk timjan. FÖR 4 PERSONER 3-4 mandelpotatisar 1 gu l lök 1 vitlöksklyfta 1 paket frys t sparris eller 1 knippe färsk sparris 1 burk grön sparris 1 liter grönsaksbuljong olja , salt , peppar TILL FÅROSTBAKELSERNA: 4 ark tinad smördeg 4 ägg 2 dl gräddmjölk 100 g mild fåros t finhackad färsk timjan salt , peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med "bakelserna". Sätt ugnen på 200°C. 2. Fodra 4 portionsformar med smördeg. Fyll formarna med t ex 4 mindre formar eller med folie och torkade ärter. 3. Förgrädda pajskalen i 15 minuter. 4.Vispa undertiden samman ägg, mjölk, smulad fårost, timjan samt salt och peppar. 5. Slå detta i smördegsformarna och grädda dem klara, det tar 15-20 minuter. 6. Medan "bakelserna" gräddas gör du soppan. Skala och hacka potatis, lök och vitlök. Dela den frysta/färska sparrisen i mindre bitar. 7. Fräs alltsammans i lite olivolja. Häll på buljongen och låt småkoka i 20 minuter, eller tills allt är mjukt. 8. Häll i burksparrisen med spad och kör soppan slät i matberedare eller mixer. Smaka av med salt och peppar. 9. Servera med en klick gräddfil och gärna några sparade sparrisknoppar som dekoration, samt "bakelserna". SPARRISBRUSCHETTA MED TOMATSALLAD Varför inte bjuda sig själv på en lyxig macka? Skala och koka 6-8 färska sparrisar ca 5 minuter. Eller tina fryst sparris. Sätt ugnen på 200°C. Till bruschettan har jag använt ciabattabröd, men vanligt grovt bondbröd går utmärkt. Gnid en skiva bröd eller ituskuren ciabatta med vitlök och droppa lite olivolja över brödet. Lägg in det en kort stund i ugnen, gärna under grillen så ytan blir lite knaprig. Lägg sedan på den väl avrunna sparrisen och täck med en näve färskriven parmesaneller västerbottenost. Krydda med lite salt och svartpeppar. Grilla bruschettan i ugn tills osten fått fin färg. Skär under tiden 1 stor tomat i tärningar och 1/2 rödlök i tunna skivor. Blanda tomat och lök med ett par droppar olivolja, ett par droppar balsamvinäger, ev lite finskurna färska örter samt salt och peppar. Den svala tomatsalladen smakar underbart till den heta sparrisbruschettan. SPARRISRISOTTO PÅ PORTABELLA Mmm, detta är en rätt som får änglarna att sjunga i munnen. Åtminstone om man älskar en krämig risotto, en god parmesanost samt en läcker svamp. Och vem gör inte det... FÖR 4 PERSONER 4 portabellasvampar, ostronskivling eller stora champinjoner 4 dl avorioris (finns oftast på hälsokosthyllan) 8-10 dl grönsaksbuljong 1 vitlöksklyfta 1 gu l lök 1 paket frys t sparris (eller 1 knippe färsk sparris) en bit färsk parmesan- eller västerbottenos t (ca 1 dl) smör, salt , peppar e v en kvis t färsk örtkrydda GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Lägg svamphattarna på ett ugnssäkert fat. Lägg en klick smör på varje svamphatt och krydda med salt och peppar. Stek hattarna i ugnen 15-20 minuter. 3. Under tiden hackar du lök och vitlök och fräser det i en klick smör i en kastrull. Skär av topparna på sparrisen och spara dessa. Grovhacka resten av sparrisstjälkarna och rör ner detta i kastrullen. Häll på riset och låt det fräsa med någon minut utan att ta färg. 4. Häll på buljong, lite i taget, och låt riset suga upp all buljong innan du häller på mer. 5. Koka riset på svag värme under omrörning i cirka 18 minuter. Det ska vara mjukt och krämigt men fortfarande ha tuggmotstånd. 6. Riv 1 dl ost och rör ner i risotton, vänd ner sparrisknopparna och krydda med nymalen svartpeppar. 7. Lägg upp den rykande heta risotton på de varma svamparna. Garnera med färsk örtkvist och lite extra ost. SALLAD PÅ PÄRON, AVOKADO OCH ENDIVE Arrangera vackra skålar med grönsallad, nykokta sockerärter, avokado och päron skurna i vackra klyftor. Strö strimlad endive över salladen. Droppa lite olivolja och lime över salladen och krydda med medelhavssalt och nymalen svartpeppar.
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40