Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 Argentinskt vin till grillat AV JAN
SAMUELSON/VINEXPERT Sköna maj är här och solen ler, det är så sant som det är skrivet, så här halvannan månad innan ni får denna Buffé. Med så lång pressläggning hinner det ju bli både vår och sommar under tiden, och för att underlätta era grillbestyr när solen nu plötsligt börjar gassa kommer här ett knippe majfriska grillviner. Grillens förlovade land är Argentina, det kunde jag konstatera på en resa utmed Andernas vindistrikt förra hösten. Inte en dag utan en stor grillunch eller -middag, ofta bådadera. Via rikliga portioner med korv och inälvor, kyckling, killing och lamm äter man sakta upp sig till grillens paradnummer - halvkilosbiffen, mör men oftast inte så blodig som jag trott. Man kan bli vegetarian för mindre, men inte gärna nvkterist, för Argentina har massor av gott vin som vi kommer att få se alltmer av i Sverige framöver. Den 5 maj kom ett av dem: 1996 Etchart Cafayate Torrontés (nr 16640, 62 kr) - strålande vitt vin med kraft (13%) och frisk smakrikedom att matcha både feta fiskar och krvddstarka kycklingar på grillen. Torrontés är Argentinas egen, lätt muskatkrvddiga druva, och det här vinet kommer från odlingar på 1900 meters höjd över havet - förmodligen de högst belägna i världen. Ännu ett höjdarvin från Argentina är 1993 Trapiche Malbec Oak Cask (nr 16554, 67 kr) som kom i mars. Malbec är landets röda nationaldruva, och detta vin har en härlig bärfrukt med fin fatkaraktär - perfekt till en (lagom stor och blodig) grillbiff. I mars lanserade också Amfora ett Malbecvin, 1996 Pié de Milonga (beställningssortimentet nr 82756, 51 kr), i mer fyllig och robust stil, men mvcket "grillvänligt" och prisvärt. Sak samma med följande majviner. Vitt torrt: 1995 Katzensprung Griiner Veltliner från Wachau i Österrike (nr 12910, 56 kr). Vitt halvtorrt: 1995 Ruppertsberger Linsenbusch Kerner Kabinett (nr 5918, 57 kr) från Pfalz. Röda: 1996 Sangiovese, Bengt Frithiofsson Collection från Italien (nr 22322, 59 kr) och 1992 Cabernet Sauvignon från Chile (testsortimentet nr 16535, 64 kr). Den som gillar Beaujolais har 1996 Beaujolais-Villages (nr 4984, 63 kr) att se fram emot - säljstart 20 maj. Och till den stora grillfesten duger det gott med Åkesson Terra delPOro (nr 12384, 42 kr!), rött italienskt vin i Tetra Brik - som dessutom kan eldas upp på glöden efter kalaset. Vad var det vi sa? Visst blev det grillväder. Matkurser på sommarlovet Förra sommaren deltog hela 1600 högstadieelever i matlagningskurser på sommarlovet. Nu är det snart dags för årets Matstudior. Med temat "från jord till bord" ska ungdomarna fä lära sig att laga Ar det korv i korvkaka? Är det korv i korvkaka, har många undrat efter en bildtext i nr 1/97 av Buffé. Nej, det ingår aldrig kon' i dagens konkaka. Men varför har då puddingen fått detta namn? Det härrör säkert från en tid när man gjorde sin egen kon' i hemmet. Kanske fick inte all korvsmet plats i fjälstren. Det som blev över blandades med gryn (korngmi i norr och risgryn i söder) och gräddades i en form i ugnen. Konkakan fick därefter en egen plats i husmanskosten. Efter många år dyker den nu upp både på krogen och i hemmen. Här följer ett recept på kon'kaka hämtat ur Rutiga Kokboken. KLASSIS K KORVKAKA FÖ R 4 PERSONE R IV2 dl korngryn 3 dl vatten 5 dl mjölk 40 0 g nöt- eller svinlever 1 liten gu l lök 1 msk margarin eller smör 2 ägg "riktig" mat. Bakom arrangemanget står Stiftelsen Livsmedelsbranschen samt respektive kommun och skola. Det är hushållslärare som står för undervisningen som hålls i hemkunskapsköken. Vill du veta mer så ring till Britt VVinberg (Stiftelsen Livsmedelsbranschen) på tel: 018-126790. tyck m, f * tips olor sti l fritfor. Ådrats: Buffé, Box 6630,113 84 Stockholm. 1-2 msk sirap V2-I dl russin lVi-2 tsk salt V4-1 tsk mejram V2 tsk peppar GÖ R SÅ HÄR : 1. Koka grynen i vattnet under lock på svag värme tills det nästan kokat in, ca 30 minuter. Späd med mjölk och koka till en lös gröt. 2. Sätt ugnen på 200°c. 3. Hacka och fräs löken mjuk i matfettet. Mixa lever, ägg, lök, sirap, eventuellt russin, salt, mejram och peppar i en mixer/matberedare. Tillsätt gröten. Häll smeten i en smord ugnssäker form. 4. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. 5. Sen'era med lingonsvit och sallad eller blanda finstrimlad vitkål med lingonsylt och bjud blandningen till korvkakan. Tips! Hållbarhet: 3-4 dagar i kylskåp. Kon-kaka är bra mat att frysa. Grädda i smord avlång brödform, ca 1 1/2 liter. Låt kakan kallna och skär den i tjocka skivor. Frys in dem i portionsförpackningar. Håller sig i 4-6 månader. ICA PROVKÖ K
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40