Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 Sista tomatskörden På sensommaren ro
dnar tomaterna allt långsammare - men det gör inget alls, för gröna tomater är en läckerhet i sig. Stekta till pastan eller inlagda på burk. Recepten lånar vi både av mormor och av mästerkocken. AV SIV OCH KEY L NILSON • Gröna omogna tomater kan läggas på eftermogning i rumsvärme, men det gär också alldeles utmärk t att använda dem gröna . Smaken är lite syrligare än på de mogna röda tomaterna , men uppfriskande och god . 1 amerikanska södern steks gröna tomater med lite farin och serveras med grädde . De kan också kryddas och läggas på grillen som tillbehör till en köttbit , eller paneras och serveras till pasta. Gröna tomater ingår också i många goda recept på amerikanska pickles - vårt är ett riktigt häxkok . Hos den franske stjärnkocken Edouard Loubet i byn Lourmarin i Provence serveras en liten klick grön tomatmarmelad till gåsleBuffé 9/2000 vern. Vi bad förstås om receptet. Marmeladen passar lika bra till en skiva lantpaté eller kycklinglever. Monsieur Loubet har den gärna pa frukostbrödet. Den ä r något lösare i konsistensen ä n den marmelad vi är vana vid, men smaken är utsökt. Mormors recept på lök- och tomatsallad har gått i släkten. Inläggningen haller vintern igenom och är utmärkt at t plocka fram både till söndagssteken och när man vill ge vardagsmaten ett lyft. För alla? Ja, gäller för alla rätter utom de stekta tomaterna. Den rätten innehåller såväl gluten som ägg och mjölk. MORMOR S LÖK-OC H TOMATSALLA D Prova den till söndagssteken. 1 1/2 kg gröna tomater, helst små 1 1/2 kg gul lök SALTLAG: 3 liter vatten 21/2 dl salt 1/2 dl strösocker ÄTTIKSLAG: 3 dl ättiksprit 41/2 dl vatten 1 kg strösocker 8-10 kryddnejlikor 3 tsk flytande Atamon konserveringsmedel GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj och skär tomaterna i 4-6 klyftor. Skala och finskiva löken. 2. Blanda saltlagen kall i ett rymligt kärl. Rör så att den löser sig och lägg sedan i lök och tomater. Låt dem dra i 3-4 timmar. Slå sedan av lagen och låt grönsakerna rinna av. 3. Blanda ättikslagen utan konserveringsmedel i en gryta och koka upp den. Lägg i grönsakerna och låt dem sjuda i ca 5 minuter. Ta sedan grytan av värmen, skumma ytan väl och tillsätt konserveringsmedel. 4. Fyll salladen på väl rengjorda glasburkar och förslut genast med lock. Förvara i kylen.
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40