Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 Gott med äpplen 4$> Knölens renässan
s Siv och Key L Nilson sjunger potatisens lov på sidorna 27-31. Jag instämmer för full hals. Det är en skön känsla att gå i eget land och hämta upp ett kok. Men numera kan det också vara riktigt trevligt att botanisera bland nya spännande sorter i butiken. Under många år har potatishörnan i de flesta butiker varit långt ifrån upphetsande. Men det arbete som handeln och producenterna lagt ner på produkt- och förpackningsutveckling har gett resultat. Fin draghjälp har man fått av svenska matproffs, som glädjande nog vill värna om denna genuina svenska basvara, vars användningsområden kan utvecklas på mänga vis. Jag vågar mig på gissningen att inom fem år har potatisen blivit riktig trendmat bland unga människor, precis som pasta varit under en längre tid. Allt tal till trots om at t moderna människo r kräver att mat ska blir klar inom femton minuter. Jag tror det av flera skäl: potatis är husmanskostens stomme, den är mättande, nyttig och snål på fett. Den ä r mycket prisvärd och det finns många olika användningsområden. Får jag rätt? Inom IC A går vår största nysatsning på potatissortimentet under namne t Rico Gröna Utflykter. Ni kan inte missa påsarna nä r ni kommer till butiken. FLE R TIP S P Å ica.se Siv och Key ger förslag på många bra potatisrätter. Jag kan också rekommendera er at t ga in pa webben: www.ica.se/index_gronautflykter.htm Dä r får ni mer fakta, intressant historia och fler moderna recept på hur man anrätta r de kära knölarna pä bästa sätt. BLAND A EGE T OC H FÄRDIGKÖP T Numera kan jag njuta mer av september än när jag som ung och ambitiös skulle hinna med precis allt av det som skulle plockas, saftas, syltas och frysas. Det var roligt och nyttigt men oftast lite väl jobbigt. N u gör jag eget i den utsträckning jag har tid och lust. Men jag blir sur pa reklammakare som försöker få oss konsumenter att bara köpa färdigt. Den färdiga svampburken eller bärfilen kan inte alltid uppväga friheten i skogen och känslan nä r man anrätta r det man själv har plockat. Lagom blandning och valfrihet ä r bäst. PENSIONSVALE T Apropå valfrihet, september ä r i å r inte bara fylld av svamp och frukt utan lika mycket av pensioner. Vi är proppade med information om fonder och smarta tips från experter som har de bästa råden för våra framtida liv. Då kan det vara klokt att lyssna även på sig själv - till exempel under en tur i skogen eller hemma i köket - och bli påmind om at t man själv är expert på sin egen tillvaro! Lisbeth Kohls Konsument & Kvalitet ICA AB Dialog Skriv gärna till Dialog och tyck till om sådant som är bra - och givetvis om sådant som är mindre bra. Vår ambition är att alla ska få svar. Vi förbehåller oss rätten att korta ner de publicerade bidragen. Adressen är Buffé, Dialog, Box 6630, 11384 Stockholm. E-post: red.buffe@forlaget.ica.se BREDARE SORTIMENT I en insändare i Buffé nr 6-7 ansåg Bengt Nilsson att det fanns många recept med alltför udda ingredienser. Replik: Vi är ett »gäng» matglada män från mindre och medelstora platser i Sverige. Vi vill dock inte som du, Bengt, ha enklare recept för vår matlagning, utan vi vill att vår handlare för ett litet men brett urval. Vi efterlyser i stället ett betydligt bredare sortiment framför allt på charksidan samt även potatis och rotfrukter. Beställ av er handlare rimmad oxbringa och kalvnjure, det kan bli en test! Alla i Sverige boende ska ha samma rätt att njuta av, och nöjet att tillaga, en riktigt god mat. med hälsningar Bjarne Sundberg VADAR GELATIN? Hej! Vad är gelatin - och varför måste det användas i så många produkter? Claes Nilsson Svar: Gelatin används till fromage och geléer av olika slag för att maträtten/ desserten ska stelna och få önskad konsistens. Gelatin tar lätt åt sig fukt och ska därför förvaras torrt. Gelatinrätter bör som regel inte frysas. Gelatin finns i blad- och pulverform (1 tsk gelatinpulver motsvarar 2 gelatinblad). Gelatin görs av svinsvål och kan därför inte användas i helt vegetariska rätter. Det består av 11 procent vatten, 88 procent protein och 1 procent sulfatjoner och salter. ICA Provkök LÄCKE R ÄPPELKAK A EN STOR UGNSSÄKER FORM, CA 28 CM I DIAMETER DEG: 41/2 dl vetemjöl 1/2 dl socker 200 g smör 1 tsk vaniljsocker FYLLNING: 4-5 äpplen, ca 700 g 1/2 dl socker 1-2 msk kanel TILL SERVERING: florsocker, vaniljsås GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda samman ingredienserna till degen och låt vila i ca 30 minuter. 2. Sätt ugnen på 200°C. Skala, kärna ur och skär äpplena i tjocka klyftor. 3. Tryck ut degen i en smord ugnssäker form (spara lite deg som ska användas till garnering). Täck med äppelklyftor varvat med socker och kanel. Kavla ut resten av degen i tunna längder och lägg dem i vackert mönster ovanpå äppelklyftorna. 4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills äpplena känns mjuka. Strö över lite florsocker. Servera med vaniljsås. ENKLAST E ÄPPELPAJE N 4-5 äpplen 1 paket färdigköpt kakmix, tex sockerkaks- eller pepparkaksmix 100 g smör eller margarin GÖR SÅ HÄR: I.Sätt ugnen på 225°C. 2. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem i en smord pajform. 3. Strö över halva paketet kakmix (ca 31/2 dl) som den är, inte utblandad. Hyvla över det kylskåpskal la matfettet. Grädda pajen i ca 20 minuter. Servera med vaniljsås eller glass. MANDELFYLLD A ÄPPLE N FÖR 2 PERSONER 2 äpplen MANDELFYLLNING: 1/2 dl hackad sötmandel 1 msk smör eller margarin 1 msk socker 1/2 tsk kanel GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda alla ingredienser till mandelfyllningen. Gröp ur kärnhuset. Fördela fyllningen i äpplena. 2. Lägg äpplena i en glasform och tillaga i mikron på full effekt i 4-5 minuter, vrid formen efter halva tiden. Eller tillaga äpplena i vanlig ugn, beräkna då ca 20 minuter i 225°C. 3. Servera till glass eller vispad grädde.
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40