Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27 Spännande rätter med potatis i huvud
rollen Variation på vardagsmaten är ett evigt bekymmer - varför inte vända på steken och låta potatisen bli huvudnumret. Idag kan vi botanisera bland många spännande sorter och hitta nya favoriter i potatishyllan. AV SIV OCH KEY L NILSON Potatis är för oss svenskar vad endive ä r för belgarna och aubergine är för köken run t Medelhavet. Basen som vi inte kan vara förutan. Dessutom ha r vi mycket god potatis i Sverige, något som svenska stjärnkockar gärna skriver under pä . Trots att alla älskar potatis ä r det först nu som de t hän t roliga saker i potatishörnan . »Gröna utflykter « är påsa r med nya spännande potatissorter som packas i färgglada enkilospåsar för at t de ska vara lätta at t hitta. Små fina sparrispotatisar, blåskimrande congo, rosenröda asterix och fin mandelpotatis. Precis som vi väljer ett gott vin till middagen kan vi välja den potatis som passar bäst. Bara i Europa finns det över 2000 olika sorters potatis att välja bland. Att bjuda pä extragod potatis ä r ett sätt att variera både vardagsmat och bjudmiddag. »Fast eller mjölig potatis?« brukar min handlare fråga när jag behöver fylla på förrådet. Inte sort, utan egenskap. Det kan vara svårt att hålla reda på vilken sort som är vad, dessutom kan egenskaper skifta något med årstiden. Därför står det på påsen o m den är fast eller mjölig. Vilket man föredrar är en smaksak, men det beror också på vad den ska användas till. Mjölig potatis passar utmärk t till potatismos, pressad potatis och soppor där den kan koka sönder och reda soppan . Vill man ha stekt potatis i någon form eller göra en gratäng passar den fasta bättre. Potatispåsen ska förvaras mörkt och svalt, men inte alltför kallt, forts på sid 28 CONGOSALLA D Lysande blå potatis är onekligen lite speciellt. Vacker i sallad och lätt att garnera. FÖR 4 PERSONER ca 750 g blå congo 2 salladslökar eller 1 purjo 1 liten zucchini 1 stor rättika DRESSING: 1/2 dl olivolja 1 msk vinäger 2 msk vatten eller vitt vin salt, svartpeppar 1 tsk italiensk salladskrydda eller dijonsenap kapris till garnering GÖR SÅ HÄR: LKoka potatisen med skalen på. Skala den och dela den i stora tärningar. Blå congo. En dekorativ potatis med blålila fruktkött. Mjölig, och bör kokas med skalet på. Till sallader, potatismos eller andra rätter där färgen kommer till sin rätt. 2. Skölj och skiva löken. Skiva zucchinin. Skölj och skala rättikan och dela den på längden. Skär några tunna skivor på längden med osthyveln för dekoration, resten skivas fint. 3. Blanda potatis, skivad lök, zucchini och rättika i en skål. Blanda dressingen. Häll över den. Garnera gärna med kapris. För alla? Congosallad innehåller inte gluten, mjölk eller ägg.
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40