Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34 i v. Oktoberfest med goda »folköl« L
agom till oktoberfesten - som pågar under de två sista veckorna i september (!) - har vi provsmakat folköl, 3,5 %, och valt ut ett tiotal av de godaste. Ölkocken Stefan Bjur tipsar om maträtter som passar till ölen. • Bjud hem goda vänner på en »oktoberfest«. Några goda öl och enkel, rustik mat samt en C D med den rätta umpa-umpa-musiken ä r allt som behövs. Och numera behöver man inte gä till Systemet för att hitta bra öl. Mänga folköl (3,5 %) håller god klass. Två öl som står sig väl i kon - kurrensen även med starköl ä r tjeckiska Pilsner Urquell och Pripps Carnegie Porten Också Zeunerts Pils sticker ut över det vanliga och är värd at t nämnas . Nä r det gäller Carnegie Porter kan man bara konstatera att det dricks alldeles för lite porter här i landet. - Det är otroligt att man kan få fram så mycket smak i ett folköl, säger Stefan lyriskt. Till skillnad mot andra mörka folköl svarar smaken verkligen mot vad man kan förvänta sig av denna kolsvarta hrygd. Rostad malt som ger härliga toner av kaffe och choklad. Och en sötma som långsamt klingar bort bara för at t ge plats åt beskan som hänger kvar, länge. Mmm... -De n passar perfekt till söta desserter, kanske en apfelstrudel, föreslår Stefan. Men innan det är dags för ap - felstrudel blir det tysk ma t med mycket »umpa-umpa« i sig. Ta bara alla kaloristinna korvar, dä r bratwurst är en i mängden och den kokta vita weisse wiirste ä r en annan. Serverade med kartofelsalat (potatissallad) eller sauerkrau t (surkål). Och på en kalte platte trängs otaliga varianter av rökta korvar med tunna skivor av tor - kat kött. Salt och mättande . Redig tyngd är det också i alla traditionella fläskrätter med namn som schwein-haxe. Håll med om att det låter som just grillade fläskben. Med surkal givetvis. Mässingsbiåsarnas umpa-umpa manar också fram leverrätterna leberkäs och leberknödelsuppe. Själva knödeln finns i mänga former och är i princip brödklimpa r i buljong. Eller sa nöjer man sig med att knapra på en pretzel, en stor saltkringla. Oavsett vilken rät t man väljer rekommenderar Stefan Pilsner Urquell, Zeunerts Pils, Pripps 1828, Kaltenberg och Mariestad . - De har en ordentlig beska som känns frisk till fet mat , förklarar han. Men all tysk mat ä r inte kraftig. Tyskarna älskar till exempel sin TEXT ROBERT KJESSEL MAT-TIPS STEFAN BJUR vita sparris, och här passar lättsammare öl som Spendrups Original 3,5, Stella Artois, Löwenbräu och Budweiser. Likaså till kok t fläsk- och nötkött , kalvfrikadeller och grönsakssoppor. En enkel tumregel ä r at t maten och ölet ska följa varandras karaktär. Av de öl som Buffés jury valde ut passar de lättsamma ljusa lagerölen till mild mat och de mer karaktärsfulla ölen till vilt och kraftiga kötträtte r m m. Till rimmad och gravad fisk, fiskrom och inlagd sill föreslår Stefan Zeunerts Pils, Pilsner Urquell, Mariestad och Kaltenberg . Till skaldjur finns det anledning att prova Carnegie Porter. Som grillöl väljer han Pripps 1828 för dess fylliga och lät t kryd - diga smak.
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40