Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35 Till kryddstark tex-mex och asiatisk
mat föredrar Stefan Stella Artois, Spendrups Original 3,5, Löwenbräu, Budweiser och Me - landers, som väl kylda neutraliserar hettan. Dessa passar också bra till sushi och sashimi. Och som avslutning sitter som sagt Carnegie Porter perfekt. -Porte r och glass är ruskigt gott, och till en chokladtårta ä r den en höjdare, lovar Stefan. Rätt öl till maten Att välja öl till maten gör d u efter samma enkla tumregel som gäller för vinvalet: ju kraftigare smak pä maten desto kraftigare bör ölet vara. I vår folkölsprovning av 3,5or valde vi ut några favoriter som fördelades i en lättsam klass, en mer karaktärsfull samt ett mörk t öl . Ljusa lageröl för mild mat Spendrups Original 3,5: Välbalanserad med en friskt bitter ton av aromahumle . Stella Artois: God maltig doft som matchas av en rak smak. (Belgiskt, licensbryggt av Spendrups.) Löwenbräu: Torr, lättdrucken med inslag av gelégodis. (Tyskt, licensbryggt av Spendrups.) Budweiser: Vattnigt läskande med en svag men utdragen fruktig smak. Drick den kall. (AnheuserBusch, USA. ) Ljusa lageröl för kraftigare mat Pilsner Urquell: Fylld med smörkola och ett rejält bett i beskan. En suverän klassiker. (Tjeckien.) Zeunerts Pils: Välhumlad pilsner med krispig efterbeska. Kristall: Fin doft av vört och smörkola, är kraftigare än tradi - tionella veteöl. (Munkbo , veteöl.) Falcon Extra Brew: Rak t öl utan konstigheter med doft av citrus och persika. Melanders: Lättsamt »finöl« med en svag ton av aprikos och smörkola. (Munkbo.) Kaltenberg: Brödig och fruktig med en skapligt besk avslutning. (Tyskt, licensbryggt av Krönleins.) Mariestad: Ganska neutral med maltigt inslag och bra beska. (Spendrups.) Pripps 1828: En fyllig rackare med fruktig doft och bäde sötma och beska i smaken. Mörkt öl Carnegie Porter: Kolsvart, fylld med härlig kaffe- och chokladdoft samt en sötma och beska som räcker länge. (Pripps, överjäst öl.) Ett recept hämtat ur boken »Svenska öl i köket». ÄLGBIF F P Å MUNKBOVI S Älgkött är sällsynt på restaurangernas matsedlar (och butikernas kyldiskar) då det ofta är en bristvara. Däremot finns det efter höstens jaktveckor många välfyllda frysar runt om i Sverige. (Receptet är något redigerat av Buffé.) FÖR 4 PERSONER 800 g utskuren älgbiff TILL LÖKSKYN: 2 gula lökar 2 röda lökar 8 schalotteniökar 4 pärl- eller steklökar 1 msk socker 2 msk balsamvinäger 4 dl Munkbo veteöl (alt Kristall) 1/2 dl konc köttfond (på flaska) 1 msk maizena 4 färska timjankvistar 4 salladslökar salt, peppar TILLBEHÖR: stekt potatis grovkornig söt senap GÖR SÅ HÄR: 1. Putsa köttet fritt från senor och hinnor. Skär det i 4 skivor. 2. Skala lökarna. Skär de gula och röda lökarna i klyftor. Smålökarna ska vara hela. 3. Smörstek schalotten- och pärllökarna. Tillsätt den gula löken när smålökarna mjuknat. 4. Vispa ner socker och balsamvinäger. Tillsätt den röda löken. 5. Häll i veteöl och köttfond. Låt koka upp. Red med maizenan utrörd i lite öl. 6. Tillsätt timjankvistarna, låt småsjuda. 7. Skär salladslökarna på längden. Ge dem ett uppkok i lättsaltat vatten. 8. Stek eller grilla köttskivorna tills köttsaft tränger upp på ovansidan. Vänd och stek/grilla den andra sidan på samma sätt. Salta och peppra. Servera. Ett färgglatt omslag pryder boken »Svenska öl i köket». Bilderna är tagna av Pelle Berglund. Öl i maten Stefan Bjur, som delar med sig öltips här bredvid, kommer i okto - ber ut med boken »Svenska öl i köket« (Raster Förlag). Den bygger pä en resa genom Sverige dä r Stefan, med hjälp av Pelle Berglunds läckra bilder, guidar läsaren till nio sma bryggerier och deras öl. Till besöken har han tagit fram recept där de lokala ölen finns med som ingrediens. Recepten, ett 30-tal totalt, följer landskapens mat-traditioner, varför det blir musslor i bocköl fran Grebbestads bryggeri, renköt t med ale från Jämtlands bryggeri och älgkött med svamp med Munkbos veteöl. För att ta några exempel. Svenske! öl i koket
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40