Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21 TOMATSOPPA PASTA MED PESTO Räcker ti
ll 1 rejäl portion eller till 4 personer som liten förrätt. Skålla, skala och hacka 8 tomater. Skala och hacka 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 1 morot och en liten bit ingefära. Fräs detta i 1 msk olivolja och 1 tsk tomatpuré tills det blivit lite mjukt. Häll i tomatema och 1 112 dl vatten. Salta. Låt puttra ihop i ca 20 minuter. Mixa till puré. Sila ev soppan så att tomatkärnorna försvinner. Tillsätt 1 msk balsamvinäger och 3 msk grädde. Salta och peppra efter behag. Strö gärna lite färsk basilika över. Servera med knäckebröd eller annat hårt bröd. En härligt doftande rätt, som går jättefort att göra även om man gör peston själv. En viktig ingrediens är att man äter maten ute. Till 4 personer: Mixa ihop 112 dl (ca 30 g) pinjenötter, bladen från 1 kruka basilika, 1 dl färskriven parmesanost, 1 vitlöksklyfta och 112 dl olivolja. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner peston i nykokt pasta. Om man vill att det ska gå extra snabbt att laga tar man färsk pasta. Servera en sallad vid sidan om av två sorters salladsblad, gurka och tomat. rena råvaror än at t köpa hel- och halvfabrikat för pengarna , så i stället kunde jag köpa ekologiska produkter. Carola vill att smaken ska vara så okonstlad som möjligt och insåg för många år sedan at t den enda rätta vägen dit är ekologisk pro - duktion . Carola bor nu i Sri Länka med Carola Magnusson, ekologisk husmor, 3 augusti På Hotell Hilton i Sri Länka har det just varit svensk vecka. Det är Carola Magnusson , ekologisk husmor från Sverige, som har skeppat över 3 50 kg svenska råvaro r för at t kunna bjuda lankeserna på riktigt god svensk mat . Ho n ha r redan fått förfrågan om en repris nästa år. -Epitete t ekologisk husmo r hänger kvar sedan min tid p å Karlbergsskolan i Stockholm . Jag började där av en slump och förfärades över torftigheten i den ma t som serverades, direkt från kantiner som kom från centralkök . I stället började jag laga skolma t från grunden. Jag gjorde »hemrullade« köttbullar, riktig sås på buljong och potatismos - utan pulver. Det visade sig vara billigare at t köpa Buffé 7/2001 sin man och fyra barn . Men efter semestern i sommar ser de fram emot at t komma hem till Sverige. Ho n pratar njutningsfullt om den svenska osten och mejeriprodukterna som de längtar efter. Men under tiden njuter hon av Sri Länkas fantastiska råvaror . -At t bara ta en promenad i djungeln och skrapa lite på kanelträdets bark är en upplevelse. Man kan plocka peppar och både grön och vit kardemumma . Och ingenting går upp emot en mango som fått mogna på trädet . Carola har många drömma r och planer inför hemkomsten till Sverige. Bland annat et t Smakens Hus , som är ett »världshus« för barn dä r man lagar och äter ma t tillsammans. -Mit t bästa tips för hu r man varvar ner är at t ställa sig vid diskbänken med ett kilo fin svensk potatis. Tvätta den och skala den i lugn och ro. Det ä r som meditation för mig. sommarloven. Men jag har till och med suttit i klassrummet och skrivit. Jag skriver för hand i stora block, så jag är inte beroende av att alltid ha datorn med mig. Men lite miljöombyte skadar aldrig. Håkan Nesser ä r privilegierad . - I sommar ska jag åka till Cavalla i Grekland. Dä r ha r Svenska institutet ett hus dä r man får r o at t sitta och skriva. Håkan Nessers råd för hu r man mår bra är enkelt. -Undvik stress. Det kanske inte Håkan Nesser, författare, 5 augusti Håkan Nessers plan för sommaren ä r att få tid att skriva. Inte på grund av att han måste; nästa bok är redan klar. Utan för att hans arbete känns så lustfyllt att det ä r en ren njutning att för en gångs skull få sätta sig ner och skriva sammanhängande i några timmar. -Ja g arbetar gärna unde r semestern. Jag blir inte galen och uppstressad som man ha r hör t at t vissa författare blir. Det är snarare det bästa jag vet att skriva. Det är en så skön känsla, at t leva i en värld som ännu inte finns. Håkan Nesser arbetade som lärare till för bara några å r sedan och fick då hitta skrivtid på fritiden. -D e flesta av mina berättelser ha r tillkommit under lärartiden. En del är skrivna unde r de långa ä r så lätt i alla livssituationer. Men ofta handlar det om at t säga till sig själv att jag nog inte hinner med femton saker idag, utan kanske tio. Man väljer själv hu r man ska leva. Första steget kan vara at t inte planera så mycket. Om man har möjlighet så här på semesten, ä r det ju fantastiskt att få vakna och bara ta dagen som den kommer . Hu r är det med maten då? -Ja g tycker mycket om god mat. Men det finns ju människor som sätter en fruktansvärt stor ära i at t stå i timmar i köket . Sådan är inte jag. Hemma hos oss blir det ofta pasta; om man ska vara riktigt ärlig blir det nog varannan dag. Det är så enkelt och blir oftast gott.
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40