Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35 Quorn - ett gott alternativ till köt
t och fisk Vår mat har fått ett intressant nytillskott i frysdiskarna. Quorn är namnet. Det är en ny typ av livsmedel som tillverkas av en liten svamp. Den låga fetthalten och stora mängden protein och kostfibrer gör quorn till ett nyttigt alternativ till kött- och fiskrätter. Quorn passar bra i köttfärssåser, i grytor eller i wokade rätter. Maten vi äter har unde r de senaste åren fått allt större uppmärksamhet. Nya vetenskapliga upptäckte r visar hu r olika ämnen i maten kan förbättra vår hälsa. Andra nyheter är mer skrämmande. Galna ko-sjukan är ett exempel. Det ökad e intresset för vår hälsa har inneburi t at t ma t med särskilda hälsoeffekter dyker upp i butikshyllorna. Quor n ä r ett nytt livsmedel baserat på naturliga och genetiskt omodifierade ingredienser. Det introducerades i den svenska livsmedelshandeln 1999 och nu är det lCA:s tur. Inför lanseringen gjordes en stor studie där quorn användes som ingrediens i köttfärssåser, wokrätte r och grytor. - Ett tiotal rätter provades . Panelen gav dem ett klar t godkän t resultat, säger Birgitta Rasmusson på IC A provkök. Quorn är ett protein som framställs ur trådar från en liten svamp som odlas på den engelska landsbygden. Tillsammans med äggvita och smakämnen blir quorn en råvara som kan formas till filéer, burgare, bitar eller färs och kan stekas, wokas , brynas eller användas i grytor. Det innehåller mycke t kostfibrer och protein, men inget kolesterol och endast lite fett. Quornrätte r säljs färdiglagade vilket innebär att de går snabbt och enkelt att servera. Bland de färdiglagade rätterna märks lasagne, filé med paprika- och tomatså s och vildris, ostschnitzel med gruyéreost. Dessutom finns quorn som djupfryst råvara i form av färs och bitar, som lämpar sig för all slags matlagning. Konsistensen är mö r och suger snabbt å t sig kryddo r och marinad . Quor n tillverkas av det brittiska företaget Marlow Foods Ltd, helägt av Astra-Zeneca, och ha r funnits på den engelska marknaden sedan 1985. Enligt undersökningar äter run t 4 miljoner engelsmän quorn regelbundet. Marlow Foods ser flera fördelar med produkten . -Framfö r allt vill vi framhäva smaken, som skiljer sig mycket från andra köttfria rätter. Quor n är dessutom fettsnålt, har bra näringsvärde och är mättande genom at t den ä r så fiberrik, säger David Wilson p å Marlow Foods. Quorn lämpar sig för dem som vill variera sin kost, lika väl som för vegetarianer. AV ULRIKA GUSTAFSSON För alla? Quompaella innehåller inte gluten eller mjölk, men kontrollera för säkerhets skull innehållet i buljongtämingen vid mjölkallergi. Ägg ingår i quornbitama, använd i stället tex bitar av grillad kyckling vid äggallergi. QUORNPAELLA FÖR 4 PERSONER 300-400 g frysta quornbitar 1 gul lök 2-3 vitlöksklyftor 2 röda paprikor 2 msk olivolja 3 dl långkornigt ris 1 g saffran (2 paket) 2 krm paprikapulver 1 krm kajennpeppar 8 dl vatten 2 grönsaksbuljongtärningar 12 blåmusslor ca 16 räkor med skal (70/90) 2 dl frysta gröna ärter salt, vitpeppar 1 citron GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och skär paprikan i bitar. 2. Fräs vitlök, lök och paprika i hälften av olivoljan i en stor stekpanna med lock, eller i en paellapanna. 3. Tillsätt ris, saffran, paprikapulver och kajennpeppar i pannan och låt alltsammans fräsa i 1 minut. Häll i vatten och buljongtämingar och rör om. Låt sjuda under lock i 15 minuter. 4. Fräs quornbitama. Tillsätt dem samt musslor, räkor och ärter. Fortsätt sjuda tills riset är mjukt, ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med citronklyftor. Tips! Koktiden och vattenmängden kan variera. Om all vätska kokat bort och riset fortfarande är hårt, tillsätt lite mer vatten. Om riset är blött men mjukt, ta av locket och låt riset ånga 1 -5 minuter. Rätten går också bra att tillaga om man har färdigkokt ris hemma. Uteslut då vattnet och buljongen och krydda med 1 tsk salt i stället.
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40