Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 Vitemölla badhotell Alldeles intill h
avet ligger Badhotellet i Vitemölla. En vit sommardröm i en av Skånes vackraste trakter, Österlen. Vi for dit på badsemester för solens, sandsträndernas och den goda skånska matens skull. TEXT JOSEPHIN E CAR R RECEPT MÅRTE N JEPPSSO N FOTO PE R MAGNU S PERSSO N S Strax utanför hamnen, på väg mot Kivik, ligger Vitemölla Badhotell. Ett törnrosahotell med stora rosor i trädgården. Atmosfären är lugn och vilsam. Inredningen är inspirerad av amerikansk shaker; den religiösa rörelsen som blivit världsberömd för sin syn på gediget hantverk och stram arkitektur och inredning. En enkelhetens filosofi där det användbara är vackert. ÖPPNAD E 1913 Badhotellet tog emot sina första gäster sommaren 1913. När det begav sig åkte en besutten borgarklass på badhotell. Sol, bad och god mat på landet hägrade. Efter andra världskriget blev det gamla sommarnöjet bland annat vårdhem. Hotellet förföll långsamt. Men så fick Rolf Lundahl höra talas om att hotellet var till salu. Aret var 1992 och hotellet liknade mest ett ruckel, somliga tyckte till och med att det var bättre att riva än att re4 novera. Men har man tillbringat barndomen i Vitemölla har man känslomässiga band. -Som tioårig grabb sparkade jag boll på stranden utanför hotellet, men jag vågade aldrig gå in ens i trädgården runt detta kråkslott, berättar Rolf. När han äntligen klev in på hotellet föll han omedelbart för charmen, »jag besjälades av huset«. Så kan det gå, men hade han vetat vilket jobb som låg framför honom vete sjutton om det blivit något köp! Att renovera ett gammalt hotell med elva rum och fyra lägenheter är ingenting man gör i en handvändning. Men med arkitekten Svante Lundqvists hjälp blev renoveringen verklighet. Resultatet gläder vilken badgäst som helst. Grå väggar med pärlspånt, vackra trägolv, sparsam inredning och massor av ljus genom de många verandafönstren. Vi tar en drink och pratar mat med köksmästaren Mårten Jeppsson. Eftersom hans pappa är fiskgrossist behöver Badhotellet aldrig sakna färsk fisk. Längs kusten fiskas torsk, sill, strömming och plattfisk. Mårtens favorit är torsk. -Den är mjuk men ändå fast i köttet. En perfekt fisk som går att göra mycket med. Helst ugnsbakar jag den i i75°c, da blir den godast, tipsar Mårten. TORS K P Å MÅNG A SÄT T Variationerna verkar oändliga när Mårten berättar: -Pröva torsk med knaperstekt spansk skinka, pata negra. Eller torsk som marinerats i lite saft från en lime och ugnsbakas samt serveras med ett smör smaksatt med juice och skal av en lime. Eller ugnsbakad torsk under ett täcke av sommarens härliga kryddörter eller ett täcke av tapenade. Oliver och torsk matchar varandra fint! Dessutom finns ju den klassiska skånska varianten, kokt torsk med senapssås, säger Mårten. -Sommaren är en underbar tid att laga mat här. Jag köper färsk, mjäll sparris från lokala odlare, lamm från Haväng och så fisk direkt från hamnen. Vi äter en lång sommarmiddag på verandan. Smakerna är milda och varje råvara kommer till sin rätt. Klassiskt och utan krångel, mat som passar hungriga badgäster. Efter middagen väntar en lång promenad längs stranden. Havet ligger alldeles lugnt och blankt i Hanöbukten. I morgon blir det nog också vackert väder. Det serveras nybryggt kaffe och passionsfruktstårta i trädgården. Vi sitter uppe länge, en sådan här kväll vill man just aldrig gå och lägga sig. Det speciella ljuset som Österlen är så berömt för håller oss vakna. Vilken tur att Badhotellet väcktes ur sin slummer!
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40