Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27 » Husvagnsmat« på inspelningen av En
sång för Martin TEXT ASA LARSSON FOTO LISA BRUNNSTRÖM & COLUMBIA TRISTAR (FILM) -Ett grundknep är att satsa på enkla huvudingredienser och göra något extra med tillbehören, säger Marte Michelet. Det står en skottkärra i ett hörn och knotten piper fram och tillbaka under tältduken. Det är långt till glitter och glamour när Bille Augusts film En sång för Martin spelas in på Hamburgö strax söder om Fjällbacka. Miljön är vacker och filmteamet bjuds på fantastisk mat Bara en tjock, tillfällig elkabel som ringlar sig utefter den smala vägen skvallrar o m at t det hände r något utöver det vanliga långt dä r ute vid havet. Men nä r man närma r sig huset med verandan ut mo t vattnet förstår ma n varför Bille August valde at t spela in just här. Det är äkta bohuslänsk skärgårdsmiljö med den dä r kärva bitonen som är så strålande vacker i solsken. Bara ett kor t stycke från inspelningsplatsen hamna r man bakom kulisserna. Mellan tre husvagnar står et t byggtält uppställt för att skydda mo t både sol och vind. Hä r har kocken Marte Michelet tagit steget från de norska stjärnkrogarna rak t in i en av de små husvagnarna . Ho n ha r kylskåpet stående under tältet och fyrtiofem minuters bilresa till affären. I den hä r avBuffé 7/2001 lägsna skogsdungen på västkusten lagar ho n ma t åt ett femtiotal personer varje dag. Det är ett jobb som kräve r smidighet, uppfinningsrikedom och ett gott handlag med flugsmällan. Ett avgörande jobb som visserligen kommer at t hamna långt ner i eftertexterna men som har stor betydelse för stämningen på plats och därmed också för hu r inspelningen går. -De t ä r dritgoj, säger Marte Michelet. -De t ä r en enorm utmaning, fortsätter hon . Allt ta r fem gånger så lång tid och det är slitigt, men det ger också massor med ny inspiration . Alla kockar borde komma ut och göra såna här stuntjobb emellanåt. N u är de t inte så ofta svenska filminspelningar har sin egen kock. Hittills ha r man ofta förlitat sig på lokala restauranger och cateringfirmor. I Danmark är det betydligt vanligare at t teamet utspisas av en och samma person. Och när Bille August spelar in sitt relationsdrama, med bland andra Sven Wollter, Viveka Seldahl och Reine Brynolfsson i rollerna, har han tagit den traditionen med sig. Det har sina fördelar at t kocken vet vad teamet vill ha. Från elkillarnas önskemål om köttbulla r och potatismos till »sushipatrullens « mer trendkänsliga smaklökar. -De t gäller at t anpassa sig efter publiken, säger Marte och skrattar. Hä r ä r det de som har ett behov som jag ska fylla, och då får man tänka utifrån andra ramar än de normala restaurangmallarna. Bininte alla mätta och har det bra så går det ut över arbetet under resten av den dagen. Det får jag också stå för. Mart e skriver planeringslista och beräkna r hur lång tid varje momen t komme r at t ta. Idag ska det serveras kokta torskskivor med glaserade morötter och Sandefjordssmör och potatisvattnet tar en timme at t koka upp i den gigantiska grytan. Klockan fem kommer teamet och då ska maten stå klar. Det gäller at t hålla hög standard och variera sig så at t alla kan få något de känne r sig nöjda med, trots at t det saknas rinnande vatten och at t strömmen ä r nyckfull. Resultatet av Mart e Michelets och resten av teamets ansträngningar har vi sett på bio unde r våren. Sven Wollter & Viveka Seldahl på mc. Sa ndef jordssmö r Hacka 112 liten knippa persilja. Riv skalet på 112 lime fint. Koka upp 2-3 msk grädde, ta kastrullen åt sidan och rör ner 100 g smör och rivet limeskal. Smaka av med pressad limejuice och persilja. Varmhåll men låt det inte koka upp igen efter att limen tillsatts. Glaserade morötter Skala och tärna morötter fint, koka dem lätt. Smält smör och blanda i en nypa socker och en aning salt. Tillsätt de kokta morotstärningarna och rör om. Servera till kokt torsk med mandelpotatis eller rotsakspuré. Martes mattips! • Gör en plan. Börja inte bara! Arbeta systematiskt så blir resultatet bra. •Smaka av hela tiden! Smaka på råvarorna innan du använder dem. Lär dig vad som passar ihop och varför. Lär känna de vanligaste råvarorna. Samma rätt kan smaka helt olika beroende på om du gör den på sommaren eller vintern. • Utgå från vad du själv tycker om. En sång för Martin är först och främst en kärlekshistoria. En berättelse om ett passionerat äktenskap mellan två mycket starka och dynamiska personer, där kärleken fördjupar och stimulerar hela deras personlighet och integritet - både i deras kreativa och privata relation. Men det är också berättelsen om vad som sker med kärleken när den ena personen drabbas av en sjukdom. Filmen hade premiär i mars och kommer som köpvideo i augusti.
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40