Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 • SOMMARSOPP A ME D ROSMARIN-I S FÖR
4 PERSONER 500 g färska eller frysta jordgubbar, hallon och blåbär 1 dl strösocker + 1 msk 1 msk finhackad färsk rosmarin GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg de frysta bären i en gryta och täck med kallt vatten. Tillsätt sockret och låt koka upp. 2. Mixa bären och sila soppan genom en hushållssil, ställ i kylen och låt kallna. 3. Koka upp 2 dl vatten med 1 msk socker och 1 msk rosmarin. Sila genom ett kaffefilter. Frys till iskuber. 4. Häll upp soppan, krossa isen och strö över den. Garnera med färska bär och frukter. För alla? Sommarsoppa med rosmarin-is innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. VINTIPS ! (DESSERTER) Frukt och bär trivs utmärkt tillsammans med muskatdruvan, i sin söta starkvinsform som tex 1998 Rietvallei Muscadel 17% från Sydafrika (nr 8329, 75 kr) eller 2000 The Pioneers Raisined Muscat från Australien (nr 16349, 64 kr/1/2-but). Eller ännu bättre med en bubblande sötfrisk Asti varav det finns tre bra viner i pris mellan 49 och 70 kr. Tårtan innehåller den något vinknepiga passionsfrukten, men bor gå galant med ett muskatstarkvin som ovan, portvin eller madeira. Men prova först en 1998 Penfolds Botrytis Semillon från Australien (nr 6433, 114 kr). SO M M ARTÄRTA MART1NIQUE 8-1 0 BITAR 1 ägg 3/4 dl socker 3/4 dl vetemjöl 1/2 tsk bakpulver FYLLNING: 5 gelatinblad 3 ägg 11/2 dl socker 1 dl konc exotisk juice 2 dl matlagningsyoghurt GARNERING: 2-3 passionsfrukter exotiska frukter eller bär GÖR SÅ HÄR: I.Sätt ugnen på 200°C. 2. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner i äggpöset. 3. Häll smeten i en lätt smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. 4. Låt kakan stå någon minut innan den stjälps upp på galler och får svalna. Diska formen. 5. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i ca 5 minuter. 6. Dela äggen. Vispa äggulorna pösigt med sockret, gärna med elvisp. Tillsätt juice och matlagningsyoghurt. Vispa äggvitorna till ett riktigt fast skum. 7. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull eller i mikrovågsugn på full effekt (max 800 W), ca 10 sekunder. Häll gelatinet i äggpöset. Vänd ner äggvitorna 8. Lägg bottnen i formen och bre över moussen. Ställ tårtan kallt i ca 2 timmar. Garnera med frukt och bär före serveringen. För alla? Tårta Martinique innehåller gluten, mjölk och ägg. Bjud istället för tårta enbart en exotisk fruktsallad med flisor av en ren, riktigt mörk choklad, så kan även den med allergi njuta. VINTIPS ! (ÖRTBAKAD TORSK) Torsk, kokt eller som här ugnsbakad, kan vara känslig för garvsyran i rött vin och alltför mycket ek i vitt. Välj en lättare, oekad chardonnay eller en finstämd sauvignon blanc från Bordeaux som oekade Chåteau Bonnet (nr 4151 , 89 kr). Eller nya majvinet 2000 Corbans Chardonnay från Nya Zeeland (nr 6411 , 59 kr), som faktiskt smakar lika mycket sauvignon som chardonnay.
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40