Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 ICA-nytt Ladda batterierna Hur mår d
u? Hur är det? Svaren på dessa vardagliga frågor beror mycket på vad vi har för utgångspunkter. Vi kan må bra både om vi är friska och om vi har en kronisk sjukdom. Vi kan må bra för att vi finns i sammanhang vi trivs med. Vi kan må bra eller dåligt beroende på om vi till vardags hittat rätt balans mellan arbete och fritid, mellan mat, motion och sömn. Numer a känner jag tydligt när mina »batterier» håller på att ta slut. Arbetsdagarna blir segare och längre, jag ta r bilen onödigt mycket och får för lite frisk luft och sömn . Äter jag dessutom för lite mår jag riktigt dåligt. Då gäller det att bryta mönstret. Så at t tanken blir fri igen och sinnet lättare . Ofta rör det sig om väldigt enkla saker. Ta det här med frisk luft. Jag är dålig på at t hänga med kollegorna på den välbehövliga lunchpromenaden. Som tur är försöker jag ta igen det genom en kvällspromenad, numera gärna med stavar, som jag verkligen kan rekommendera. Fortfarande ä r det mest vi kvinnor som vågar - men jag lovar er, karlar, att lite stavgång skulle göra susen också på era spända nackar och axlar! QUORN EN »KÖTTIG» NYHET En intressant nyhet i sortimentet ä r en serie svampbaserade maträtte r som säljs under namnet Quor n (uttalas kwå:n) . Et t näringsrikt och fettsnålt alternativ till kött , fisk och fågel. Produktserien innehåller tio olika rätter, allt ifrån lasagne till filé. Quorn är ett svampprotein som efter en jäsningsprocess, lik den för yoghur t och öl, blandas med aromämnen och äggvita och formas till filéer, bitar eller färs. Bitarna påminner i smak och konsistens om kyckling, färsen smakar ungefär som grovmalen nötfärs. Produkterna har en proteinhal t jämförbar med den i ägg, innehåller rikligt med kostfibrer och lite fett. Se även artikeln på sidan 3 5 - fler recept finns på www.ica.se. Quornfärsbulbr med tomatsalsa & potatishalvor. HÄLSOARGUMENT SKA VARA VÄL UNDERBYGGDA I hälsotrendens spår ökar intresset för »smart mat«. Nu kommer fler så kallade functional foods eller »mervärdesmat» att kunna marknadsföras med information om produktemas hälsomässiga egenskaper och vilka mervärden dessa produkter har. Ett frivilligt regelverk inom livsmedelsbranschen kring märkning och marknadsföring av sådan här »mervärdesmat« blir klart inom kort. Det gäller vanliga livsmedel - inte kapslar och tabletter - som exempelvis kan ha kolesterolsänkande effekt, produkter med nyttiga, levande bakterier och livsmedel med långsamma kolhydrater som är bra för blodsockret. För att man ska få påstå att ett livsmedel har en sådan här effekt måste det vara underbyggt med vetenskapliga studier som granskats av en vetenskaplig kommitté av välrenommerade forskare. En bedömningsnämnd, ledd av en jurist, ska följa upp klagomål på marknadsföringen av produkterna och göra uttalanden om överträdelser av reglerna i branschöverenskommelsen. Regelverket kring produktspecifika påståenden har kommit till i avvaktan på EUlagstiftning som troligen dröjer ytterligare ett antal år. Sömnen läker En god vän som trappa t ner från ett krä - vande toppjobb erkände at t han levt på en livslögn; at t han bara krävde ett par timmars sömn varje natt. Nu - när han fått chans at t sova ut mer regelbundet - inser han hu r mycket bättre han faktiskt mår . Ja , ofta kräver omständigheterna eller vi själva mer av kropp och tanke än vad som är riktigt bra i längden. Det är sådant som vi får chans att reflektera över så här i juli, nä r livet gått in i ett vilsammare tempo som vi får nytta av när allt sätter fart igen. N u ha r vi chans att ladda batterierna! Fortsatt skön sommar önskar Lisbeth Kohls Chef Konsuments,Kvalitet, ICA Handlarnas AB HALSOTECKNET FÖR MINDRE FETT OCH MER FIBRER Nyckelhålsmärkningen hjälper oss att välja hälsosammare bland produkte r dä r det ibland kan vara svårt at t avgöra fett- och fiberinnehåll. Endast produkte r som uppfyller Livsmedelsverkets krav på visst fett- eller fiberinnehåll får märkas med symbolen. Mjölk, fil, yoghurt, ost, smörgåsmargariner, glass, charkprodukte r och köttfärs med nyckelhål är fettsnålare val i jämförelse med andra liknande varor. Me r fibrer hittar man i nyckelhålsmärkta bröd, kex, skorpor , pasta-produkter, frukostflingor, mjöl, flingor och gryn av spannmål, välling och gröt för vuxna. I färdiglagad mat innebär nyckelhålet att fetthalten inte får överstiga 30 energiprocent eller högst 17 g fett/portion. Produkter som är naturligt magra som helt kött, fisk och fågel märks inte med nyckelhålet. Inte heller naturlig t fiberrika produkte r som frukt, grönsake r och rotfrukter får en sådan märkning , men de ska givetvis ingå i en hälsosam och välbalanserad kost. Fullständiga regler för nyckelhålsmärkning finns i broschyren Lär dig mer om - Ma t som får dig p å alerten. Den finns att beställa på www.ica.se/om ica/beställ trycksaker/mat och hälsa eller hos kundkontakten , telefon 020-833333. 1
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40