Buffé 1
Lisas sommarmat Lediga dagar är som gjorda för at
t umgås och äta gott. Här bjuder Lisa Lemke på några smakprov ur sin senaste kokbok fullspäckad med läckra recept på sommarens bästa sällskapsmat som passar på grillen, att servera till eller njuta av efteråt. AV LISA LEMKE FOTO ÅSA DAHLGREN – SÄLLSKAPSMAT PÅ MITT SÄTT är ett lättsamt, skönt och roligt sätt att äta och umgås på, säger Lisa Lemke, omtyckt recept makare som medverkat fl era gånger i Buff é. I nya kokboken »Till sommaren« (Bonnier Fakta) har hon samlat sina bästa recept på mat för många och delat in dem i kapitel som Packa för picknick, Lazy days och Söta stunder. – Själv föredrar jag den spontana midda- gen, när man tager lite vad man haver. Spara lite fi x tills gästerna kommer, ta en fördrink i köket eller vid grillen medan ni hjälps åt att göra det sista. Det är sällskapsmat på riktigt! LJUMMEN POTATISSALLAD MED FLÄSK OCH KÖRSBÄR Comfort food för sommarsjälar – som ensamrätt eller tillbehör till grillat fläskkött eller korv. FÖR 4 PERSONER 600 fast potatis, gärna amandine 2 gula lökar 250 g varmrökt sidfläsk 300 g urkärnade körsbär 2–3 kvistar rosmarin 1/2 påse rucola (ca 30 g) rapsolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C, grill. 2. Skrubba och skär potatisen i tunna skivor. Skala, halvera och strimla löken. Lägg potatis och lök på en bakpappersklädd plåt. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda med 2 msk olja. 3. Tärna fläsket grovt och lägg det ovanpå potatisblandningen. Lägg på rosmarinkvistarna. 4. Rosta blandningen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills potatisen är mjuk och allt börjar få fin färg. Tillsätt körsbären efter halva tiden. 5. Servera potatissalladen ljummen, gärna med lite rucola på toppen. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. 10 BUFFÉ 5 • 2 012 Testa en ny variant på potatissallad med salt sidfl äsk och syrliga körsbär. Oväntat gott! lata