Buffé 1
ÖRTIG COLESLAW Välj hej vilt bland färska örter i
denna fräscha vitkålssallad med fänkål och morot. Här gör vi den på hemslagen majonnäs, men det går lika bra att använda ca 2 dl färdig. FÖR 8 PERSONER ca 700 g vitkål 2 fänkål 2 morötter 2 äggulor 2 msk äppelcider cidervinäger 2 dl neutral olja, t ex rapsolja 2 dl matyoghurt (10 %) 1 msk dijonsenap 3 dl plockade färska örter, t ex basilika, mynta, bladpersilja, koriander finrivet skal av 1 citron salt GÖR SÅ HÄR: 1. Strimla vitkålen, använd gärna en osthyvel eller mandolin. Ansa och dela fänkålen. Skär bort mittstocken och skär resten i tunna strimlor. Skala och grovriv morötterna. 2. Mixa äggulor, vinäger och 1/2 tsk salt med stavmixer eller i matberedare. 3. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Rör ner matyoghurt och senap. 4. Finhacka örterna. Tillsätt dem och citronskal i majonnäsen. Blanda de strimlade grönsakerna med örtmajonnäsen. Smaka ev av med mer salt. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt/gräddfil. Gör mjölkproteinfri: ersätt matyoghurt/gräddfil med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Innehåller ägg. KRYDDIGA KYCKLING SPETT I BAGUETTE Lägg kycklingen i en härlig marinad som ger mycket smak och fin färg. Tillaga spetten i förväg och ät kalla eller grilla dem på plats. FÖR 8 PERSONER ca 1 kg kycklinglårfilé 8 små baguetter salt, peppar MARINAD 2 msk färsk finriven ingefära 2 msk paprikapulver 2 tsk gurkmeja 2 tsk malen spiskummin 2 tsk chilipulver 1 dl olivolja 2 tsk honung GÖR SÅ HÄR: 1. Skär kycklingfiléerna i 1–2 cm breda strimlor. 2. Blanda ingredienserna till marinaden med 1 tsk salt och 2 krm peppar i en bunke. Lägg ner kycklingstrimlorna och blanda runt tills de är täckta av marinad. 3. Täck med plastfolie och ställ i kylen minst 30 minuter. 4. Trä upp kycklingstrimlorna på blötlagda träspett. Grilla dem runt om ca 10 minuter, tills kycklingen är klar. 5. Dela baguetterna på längden. Fyll med örtig coleslaw och grillad kyckling. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg om lämpligt bröd används. Fyll brödet med lite coleslaw, lägg i kyckling- spettet och kläm åt samtidigt som du försiktigt drar ut spettet. Voilà – spett i baguette! LIME- OCH MYNTAMARINERADE FRUKTER Älskade sommarsmaker förstärkta med lime, socker och mynta. FÖR 8 PERSONER Rensa och skär 2 liter jordgubbar (1 kg) i halvor. Dela, kärna ur, skala och skär 2 meloner, t ex galia eller cantaloupe (ca 1,2 kg), i 1–2 cm stora bitar. Blanda jordgubbar, melon, finrivet skal + juice av 2 lime och 4 msk rå-/rörsocker i en bunke. Låt marinera ca 10 minuter. Vänd ner 1 dl färsk hackad mynta strax före servering. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 5 • 2 012 15