Buffé 1
PÅ MALINS BRYGGA Gräv där du står. Så kan man sam
manfatta kocken, krögaren, författaren och Nobelmiddagskreatören Malin Söderströms matfilosofi. På sitt älskade Skärså hämtar hon kraft vid havet och i skogen. Och vid grillen så klart! TEXT JOSEPHINE CARR RECEPT MALIN SÖDERSTRÖM FOTO PER MAGNUS PERSSON barfota barndomsminnen. Fiska och röka abborre. Kika på folk från farmors hustrapp. Leka i skogen. Åka vattenskidor på f ärden. Surströmmingspremiären i augusti. Sköna traditioner som nu förs i arv till nästa generation. Dottern Disa kan snart sitt Skärså lika väl som mamma Malin. Tillsammans med kollegorna Per och Sofi a R 4 BUFFÉ 5 • 2 012 öda hus som ramar in havsviken. Barrskogsdoſt och sälta från havet. Skärså är en idyll i Hälsingland. Här har Malin Söderström med familj djupa rötter. Skärså är lika med Gustafson driver Malin Moderna museets restaurang och restaurang Hjerta på Skepps holmen i Stockholm. I höstas komponerade hon dessutom fest menyn som serverades i Stockholms Stadshus på Nobeldagen. MED HELTIDSARBETE OCH FAMILJ är livet bitvis mycket hektiskt. Men sommarlov är fortfarande lika med Skärså. Malin delar sommarstället med sin syster, medan pappa har fl yttat in i farmors hus. På Prästgrundet, sju sjömil ut i havsbandet mot Finland, bor dessutom mamma, mostrar och kusiner! På nära håll fi nner även Malin råvarorna till sitt sommarkök. Hon utnyttjar havets och skogarnas skaff eri till fullo. – Jag frossar i det lokala. Abborren fi skar vi själva, köttet är från Hamrånge där tidigare Skärså bor föder upp wagyu-kor, honungen levererar en passionerad dam i grannbyn och tomaterna har en bekant drivit upp, berättar hon. I år hoppas Malin på egna tomater i det minimala nya växthuset. Trenden att lyſt a fram producenterna ser hon som mycket positiv. – De förtjänar att hamna i fokus. Dels ökar medvetenheten hos konsumenterna, dels är det Grillfest