Buffé 1
Gräddiga köttbullar med oliver och persilja Örtig
mandeltorsk med grönsakscouscous Getostpaj med jordgubbar i balsamico Rimmad kyckling med dragonsås TESTLAGAD VECKOMENY Har du tänkt på att månadens testlagarrätter även gör sig utmärkt som veckomeny? Det har vi! Framöver gör vi det därför enklare för dig som söker ny matinspiration och vill ha väl provlagade recept till veckans middagar. ALLA RECEPT I BUFFÉ provlagas noga i vårt provkök. Det gäller även testlagarrätterna som sedan mejlas ut till våra testlagare som lagar och tycker till ännu en gång via webben. Där kan alla som vill läsa deras kommentarer i samband med att tidningen kommer ut. Men recepten tål att lagas ännu fl er gånger – varför inte som en veckomeny? Inköpslista och smarta tips och knep medföljer från och med detta nummer! VILL DU OCKSÅ TYCKA TILL? – SÅ LÄTT BLIR DU TESTLAGARE Vi söker fler matglada personer som vill tycka till om våra testlagarrätter i förväg. Gå in på ICA.se/Testlagarna och anmäl dig. Varje månad får du fem recept mejlade till dig. Testlaga ett eller flera av dessa och kommentera respektive rätt på webben. Publicerade kommentarer belönas med matcheckar för 400 kronor. Vänd för recept och testlagar kommentarer. MÅNADENS LÄSARRECEPT BELÖNAS MED 1 000 KR I MATCHECKAR Fläskkarré med ingefärsrubb och honungsyoghurt GRILLAD KYCKLING BURGARE MED MANGOYOGHURT För dagar då tiden är knapp finns olika sorters färdigkryddade kycklingburgare att köpa. Man kan även mixa hel kycklingfilé till en grov färs. FÖR 4 PERSONER 600 g kycklingfärs 1 paket halloumi (200 g) 1/2 rödlök 2 tomater 50 g romansallad 4 hamburgerbröd olivolja salt, nymalen svartpeppar INSKICKAT AV: JOACHIM RYNNING/39 ÅR/TULLINGE »Min äldsta dotter gillar verkligen kyckling, och det får gärna smaka både salt, sött och hett i en och samma tugga. Själv gillar jag att stå vid grillen, så här har vi en win-win-situation.« MANGOYOGHURT 250 g tärnad mango 2 dl matyoghurt (10 %) 1 tsk sambal oelek 1 tsk honung 1 msk hackad färsk mynta GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med yoghurtsåsen. Grovmixa mangon med stavmixer eller i matberedare. Rör ner övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt. 2. Skär halloumin i cm–tjocka skivor. Skala och skiva löken. Skiva tomaterna. Skär eller bryt salladen i mindre bitar. 3. Blanda färs, 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar i en bunke. Forma till 4 burgare. 4. Pensla burgarna runt om med olja. Grilla dem 3–5 minuter per sida eller stek i 1 msk olja ca 5 minuter per sida i en stekpanna. 5. Grilla eller stek halloumin tills den fått fin färg. Rosta ev bröden hastigt på grillen eller i en torr, het stekpanna. 6. Lägg burgare och halloumi mellan bröden med lök, tomat och sallad. Toppa med en klick mangoyoghurt. Servera gärna med klyftpotatis eller ugnsrostade rotfrukter. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfria hamburgerbröd. Gör laktosfri: använd låg laktoshalloumi (t ex Zeta) eller tofu och laktosfri matyoghurt. Kontrollera innehållet i bröden. Gör mjölkproteinfri: ersätt halloumiosten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ som går att grilla/steka. Ersätt matyoghurt med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Kontrollera innehållet i bröden. Gör äggfri: kontrollera innehållet i bröden. BUFFÉ 5 • 2 012 29 FOTO EVA HILDÉN SMITH VARDAGSRÄTTER – UTVALDA – ENKLA – GODA 5