Buffé 1
VECKOMENYN Jag och min son gjorde som min Testlag
ar-Margot i Norrtälje tipsar om hur du får fryst fisk att smaka som nyfångad. Getostpajen gör sig även utmärkt på kräftskivan, menar Katja Jönsson, medan Anna i Uppsala undrar varför hon inte testat buljongkokt kyckling tidigare. RECEPT & STYLING ELIN ÅSTRÖM FOTO EVA HILDÉN SMITH mormor och tinade fi sken i mjölk över natten i kylskåp. Då smakar den som nyfångad! Vi åt den med pärlcouscous, som vi hackade ner en tomat i för att få mer färg, och så kryddade vi lite extra. Enkelt och gott. MARGOT JONSSON/61 ÅR/NORRTÄLJE/ MAN OCH SONEN BOBBY/ EGENFÖRETAGARE OCH HUNDÄGARE Magnifi kt! Bästa testlagarreceptet så här långt. Köttbullarna blir smakrika och oliverna sätter pricken över i. Enda klagomålet är att vi vill ha mer sås, så antingen har vi i mer grädde nästa gång eller serverar med tsatsiki – somrigt och gott. KARIN PERSSON/29 ÅR/BOR I ÄNGELHOLM MED SAMBO OCH TVÅ BARN/ÄLSKAR ATT BAKA Tre smarta tips till veckans rätter EGEN PAJDEG Föredrar du egen pajdeg? Mixa då 3 dl vetemjöl, 125 g smör och 2–3 msk kallt vatten i matberedare eller nyp ihop för hand. Låt vila ca 30 minuter i kylskåp innan du trycker ut degen i en pajform och naggar bottnen. Byt 1 dl mjöl mot grahamsmjöl för fler fibrer. FAST & FIN FIRRE Liksom kycklingen vinner även torsken på att rimmas. Bäst är att lägga den i 1 liter vatten, 2 msk salt och 1 tsk socker över natten i kylskåp. Då blir den fast och fin med perfekt sälta. VARM DRAGONSÅS Fräs schalottenlöken i lite smör. Tillsätt dragon och vinäger. Låt koka in 1/2 minut. Rör ner crème fraiche och majonnäs. Ge såsen ett hastigt uppkok. PSST… Inköpslista till veckomenyn hittar du på ICA.se/buffe. 30 BUFFÉ 5 • 2 012 GRÄDDIGA KÖTTBULLAR MED OLIVER OCH PERSILJA Köttbullar med gräddsås i medelhavsstil med grekiska oliver i stället för rårörda lingon. FÖR 4 PERSONER Blanda 1 dl ströbröd och 1 1/2 dl mjölk i en bunke. Låt stå ca 5 minuter. Skala och finhacka 1 gul lök, 2 schalottenlökar och 1 vitlöksklyfta var för sig. Hacka 4 soltorkade tomater. Blanda 500 g nötfärs, gul lök, soltorkade tomater, 1 ägg, 1 tsk oregano och 1 dl riven parmesan med ströbrödsblandningen. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Forma köttbullar av smeten. Bryn dem runt om i 1 msk olivolja i en stekpanna tills de fått fin färg. Tillsätt schalottenlök, vitlök och 2 1/2 dl matlagningsgrädde i pannan. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt småkoka ca 5 minuter under lock eller tills köttbullarna är klara. Strö över 1 dl urkärnade kalamataoliver och 1 dl grovhackad persilja. Servera köttbullarna med pasta, potatis eller ris och gärna en grönsallad. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd, servera med t ex glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: använd mjölkfritt ströbröd, laktosfri mjölk och grädde. Innehåller mjölkprotein och ägg. ÖRTIG MANDELTORSK MED GRÖNSAKSCOUSCOUS Att tillaga fisk i folie är skonsamt och bevarar alla goda smaker på bästa sätt. FÖR 4 PERSONER Blanda 50 g rumsvarmt smör med 1 dl hackade örter (t ex persilja, dill, gräslök), finrivet skal av 1/2 citron och 1 msk färskpressad citronjuice. Lägg 4 portionsbitar torskfilé (à 125 g, MSCmärkt) på varsitt ark aluminiumfolie. Salta och peppra. Fördela smörblandningen och 4 msk rostade mandelspån över fisken. Förslut paketen. Lägg paketen på grillen 15–20 minuter eller tilllaga ca 20 minuter i ugnen på 200°C. Tillaga 3 dl couscous enligt anvisning på förpackningen med 1 1/2 msk konc grönsaksfond i stället för salt. Skiva 1/2 zucchini (ca 150 g). Ansa och skiva 1 fänkål (ca 200 g). Stek zucchini och fänkål i 1 msk olivolja tills de fått lite färg i en stekpanna. Krydda med 1/2 tsk salt. Blanda couscous, zucchini, fänkål, 1 dl finhackad persilja och 1 msk färskpressad citronjuice. Servera fisken med couscoussallad. FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt couscous med quinoa, bovete, ris eller bönor. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Gör äggfri: Kontrollera innehållet i fonden för samtliga allergener. Testlagat