Buffé 1
CURRY CAMILLAS 3 x gott till grillat FÖRGYLL GRIL
LKVÄLLEN med en god sås, salsa eller röra – här är några förslag. Härnäst vill jag veta vad ni gör av sommarens frukt- och gröntskörd. Publicerade bidrag får Lisa Lemkes härliga bok »Till sommaren« (se sidan 10). REDAKTÖR CAMILLA THÖRNQVIST, CAMILLA.THORNQVIST@OTW.SE FOTO EVA HILDÉN SMITH RÖKIG MELONSALSA Fräscht till grillad tonfisk eller lax. Röksalt finns t ex med hickory eller chipotle. FÖR 4 PERSONER: Blanda 300 g tärnat fruktkött från vattenmelon, 1/2 tärnad gurka, 1/2 finhackad rödlök, 1/2 tsk tabasco, 1 msk olja, finrivet skal av 1 cit ron, 1 msk färskpressad citronjuice och 1 dl hackad persilja eller koriander. Smaka av med röksalt. ÄDEL AVOKADORÖRA Pikant ädelost möter krämig avokado. Dippa chips eller servera till grillat kött. FÖR 4 PERSONER: Mosa 150 g ädelost, t ex Saint Agur, med 2 mogna urkärnade, urgröpta avokador. Smaka av med salt, peppar och ev en skvätt färskpressad citronjuice (bevarar även färgen). Så heter ärterna Den ca 5 000 år gamla sockerärtan har i modern tid fått konkurrens av släktingen sugar snaps, eller salladsärta som den också kallas. Lika söt och krispig men bulligare till utseendet. Frans männen gör det enkelt för sig och kallar såväl sockerärter som sugar snaps/salladsärter för »mangetout«, som betyder ät allt. Mycket passande eftersom det är just det man gör – råa, wokade eller snabbkokta. Läsartips Rädda »bean«! Novis eller proffs – alla kan spräcka en hemslagen bearnaisesås. Ett vanligt knep är att börja om med en ny äggula. Jan Rosenquist i Åhus tipsar i stället om att ta 1 msk vatten. Man kan även testa att stoppa ner en isbit direkt då såsen börjar skära sig och fortsätta vispa, så går den förhoppningsvis ihop igen. KARIBISK TOMATSÅS Grym till grillad kyckling och fläskkarré! FÖR 4 PERSONER: Fräs 1 finhackad gul lök och 1 pressad vitlöksklyfta ca 3 minuter i 2 msk olivolja utan att det tar färg. Tillsätt 3 finhackade tomater, 2 msk worcestersås och 3/4 dl mango chutney. Koka ihop 15–20 minuter utan lock till en tjock sås. Smaka av med salt och peppar. »Sällskap är mycket viktigt när man grillar, bara grilltången uppges vara svårare att vara utan.« KÄLLA: TNS-SIFO PÅ UPPDRAG AV ICA Korv i Pintxos med het chorizo. grilltoppen Färska korvar och kryddiga korvar med hög kötthalt spås bli ännu mer poppis på grillen i år, menar trendexperter som även tror på olika sorters bröd som tillbehör. Kombinera korv och bröd till läckra pintxos, Baskiens motsvarighet till spanska tapas. Här med smörstekt baguette, het chorizo, kumminspetsad surkål och så en klick hederlig skånsk grov senap. Håll ihop kalaset med en tandpetare. Lakrits- och halloncoupe. lakritsdessert I april gick Lakritsfestivalen av stapeln i Stockholm – i år med fler deltagare än någonsin. Ännu ett trendtecken är relanseringen av GB-glassen lakritspuck. Jag kontrar med en smarrig lakrits- och halloncoupe! FÖR 4 PERSONER: Vispa 2 dl grädde. Blanda med 2 1/2 dl kesella citrus. Varva citrusgrädden i 4 glas med 4 dl färska hallon, 4 msk krossad turkisk peppar och 2 dl krossade maränger. Garnera med hallon och gärna en myntakvist. Varvad BUFFÉ 5 • 2 012 13 Salladsärta Sockerärta