Buffé 1
KYCKLINGBITAR MED GRILLSÅS En höjdare för alla gn
agare! FÖR 10 PERSONER 2 1/2 kg kycklinglår och -ben 3 1/2 msk tabasco 1/2 dl grillkrydda GRILLSÅS 300 ml chilisås (ketchuptyp) 1/2 dl ketjap manis 1/2 dl sambal oelek 1/2 dl flytande honung 1 tsk liquid smoke (flytande rökextrakt) 3 vitlöksklyftor (pressade) 1 tsk salt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg kycklingbitarna i en rymlig bunke. Häll över tabascon. Vänd runt. Häll på grillkryddan och vänd runt. Lägg över i en stekpåse. 2. Lägg stekpåsarna på ugnsplåtar. Ugnsstek i 35 minuter. Ta ut påsarna och låt svalna. 3. Blanda ingredienserna till grillsåsen. 4. Pensla kycklingbitarna med grillsås. Grilla dem i 5–10 minuter. Pensla flera gånger med grillsås. FÖR ALLA? Fri från ägg, mjölk och gluten, men läs innehållsdeklarationen på alla färdiga produkter. FOLIEBAKADE LÖKSPETT Lökarna blir läckert söta och saftiga när de bakas i tättslutande folie. Grilla spetten direkt på gallret mot slutet. Servera med grillsmöret. GER 10 SPETT ca 20 schalottenlökar (jämnstora) 3 purjolökar (ca 500 g) 150 g smör ca 3/4 dl vitvinsvinäger 1 1/2 dl finskuren gräslök salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg 10 träspett i blöt. Skala schalottenlöken. Ansa och skär purjolöken i lika stora bitar som schalottenlökarna. Varva lök och purjolök på spetten. 2. Fördela 2–3 spett på varsitt ark aluminiumfolie. Krydda varje spett med 1 krm salt och 1/2 krm peppar. Hyvla smöret och fördela på spetten. Droppa över lite vinäger. Vik ihop till paket. 3. Tillaga lökspetten under lock på grillen 20–30 minuter. 4. Garnera med gräslök vid serveringen. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. GRILLAT SIDFLÄSK Sidfläsket tillagas i ugnen i 3 timmar före grillningen. Matchas perfekt av en syrlig sås. FÖR 4 PERSONER ca 1 kg färskt sidfläsk rivet skal från 1 citron olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 100°C. 2. Snitta svålen så att det blir ett rutmönster. Blanda citronskal, 1 msk olja, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar i en skål. Gnid in köttet med blandningen och lägg det i en ugnssäker form. 3. Tillaga i ugn i 3–4 timmar. När man sticker i köttet med en gaffel ska den lossna lätt. Hit kan man med fördel förbereda dagen före. 4. Skär det avsvalnade köttet i bitar. Grilla hastigt så det får fina grillränder och blir varmt. 5. Servera gärna med potatissallad och chokladvinägrett. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Sugen på att laga en spännande chokladvinägrett och färskpotatissallad? Gå in på ICA.se/buffe. LÄTTRÖKT CHILIGRAVAD LAX Väldigt lättlagad och väldigt uppskattad rätt. Kryddningen kan varieras efter smak. FÖR 8–10 PERSONER 1,8 kg laxfilé med skinnet kvar 1 dl socker 1/2 dl röksalt eller vanligt salt 1 msk chiliflakes 2 msk enbär GÖR SÅ HÄR: 1. Rör ihop socker, salt och chiliflakes. Om du använder röksalt behöver det mortlas först. Grovhacka enbären och tillsätt dem. 2. Gnid in laxens ovan- och undersida med kryddorna. Lägg i en plastpåse. Låt stå i rumsvärme ca 1 timme, tills salt- och sockerblandningen lösts upp. Ställ in i kylen över natten (blir gott även om den får stå endast ett par timmar). 3. Se till att grillen inte är alltför het. Lägg laxsidan på ett ark aluminiumfolie med skinnet nedåt på grillen. Sätt på locket och tillaga ca 20 minuter beroende på tjocklek. Det går även att tillaga laxen i ugn i 150°C ca 20 minuter. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 5 • 2 012 214