Buffé 1
MALINS SVARTVINBÄRS BUBBEL Kul sätt att ta tillva
ra vinbärsskörden. Mousserande vin kan bytas mot t ex hälften mineralvatten, hälften fruktsoda eller sockerdricka. Supermums! Längs hälsingekusten ligger Skärså där kocken Malin Söderström har sitt älskade sommar ställe. På bryggan grillar hon gärna! mycket härligare att äta råvaror som man vet varifrån de kommer och vem som producerat. Ett av få undantag är olivoljan, den köper Malin gärna söderifrån, men då av god kvalitet och gärna ursprungsmärkt. Så blir kvällens försommarmiddag också en lokal historia, med rökt och grillat som teman. Syster Anna dukar på bryggan medan maken tänder grillen. Disa och en kompis leker i farfars gamla bil. Solen lyser över f ärden. Bubbel smaksatt med svarta vinbär i glasen känns som en bra upptakt inför sommaren. Det fi nns gott hopp om Malins tomater. MALIN SÖDERSTRÖM Ålder: 42 år. Familj: Sambo Micke och dottern Disa, 4 år. Bor: På Kungsholmen i Stockholm. Gör: Kock, krögare och kokboksförfattare. Grillar helst: En riktigt, riktigt god specialkorv, grejer i paket eller på spett (men jag blandar aldrig kött och grönsaker, tillagningstiden är så olika). Bästa grilltips: Att förkoka framdelskött som t ex högrev, men även ribs och fläskkarré, och sedan använda grillen för att ge yta. Smaksätter gör jag med en rubb eller glaze. FÖR 4 PERSONER ca 450 g svarta vinbär 3/4 dl socker 1 3/4 dl vatten 1 msk färskpressad citronjuice 1 flaska torrt mousserande vin (75 cl) GÖR SÅ HÄR: 1. Tina vinbären om de är frysta. Passera dem genom en finmaskig sil till en kärnfri puré. 2. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Rör tills sockret smält. Ta från värmen och låt svalna. 3. Tillsätt citronjuice och svartvinbärspuré i kastrullen. Häll detta i en bunke och ställ i frysen 3–4 timmar. Rör om några gånger till en granité. 4. Fördela svartvinbärsgranitén i glas. Fyll på med torrt mousserande vin. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Svartvinbärsgranitén går utmärkt att göra 1–2 dagar före servering. Skrapa ihop den färdiga granitén och lägg i en bunke med lock. Frys in igen. BUFFÉ 5 • 2 012 5 tips!