Buffé 1
Tio grillfavoriter SUPERMÖR HÖGREV Det möraste kö
ttet du kan bjuda på! Låt högrevsbiten koka klar i förväg, sedan går det snabbt på grillen. FÖR 8–10 PERSONER ca 2 kg högrev (i bit) 2 oxbuljongtärningar valfri glaze (se recept nedan) salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. DAGEN FÖRE FESTEN. Lägg köttet i en stor kastrull och fyll på med kallt vatten så att det täcker. Koka upp med buljongtärningarna. Skumma av med en sked. Tillsätt 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. 2. Koka högreven under lock tills den är mör, minst 2–3 timmar. Ta upp högreven. Förvara den i kylskåp till nästa dag, gärna under lite press så behåller den formen bättre. 3. FESTDAGEN. Skär köttet i skivor och grilla 3–4 minuter på varje sida. Vänd några gånger under grillningen. Pensla på glaze i omgångar mot slutet av grillningen. BARBECUE-GLAZE Blanda 2 dl chilisås av ketchuptyp, 2 msk socker, 2 msk soja, 1 dl äppelmos, 2 tsk liquid smoke, 2 msk dijonsenap, 2 vitlöksklyftor (pressade) i en kastrull. Koka upp. Låt kallna. 20 BUFFÉ 5 • 2 012 CAESARDRESSAD SPARRIS Caesardressingen är ljuvlig till grillad sparris. FÖR 8–10 PERSONER 4 buntar grön sparris (à 250 g) 2 vitlöksklyftor 1 dl gräddfil 1 dl majonnäs 1 dl riven parmesan 6 sardellfiléer i olja 1 msk sherryvinäger (eller vit- eller rödvinsvinäger) 1 tsk dijonsenap rapsolja salt, nymalen vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skär bort den nedre, torra delen på sparrisen. 2. Skala och finhacka vitlöken. Mixa gräddfil, majonnäs, riven parmesanost, halverade sardeller, vitlök, vinäger och dijonsenap med stavmixer eller i en liten matberedare. 3. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. 4. Gnid in sparrisen med 2 msk olja och grilla den mjuk, 3–6 minuter. SVARTPEPPAR-GLAZE Blanda 2 msk nymalen svartpeppar, 3 dl äppelmos, 3 dl hoisinsås och 2 tsk worcestersås i en bunke. FÄNKÅLS-COLESLAW Krämig sallad med senapssting. Njut! FÖR 8–10 PERSONER 400 g vitkål 2 fänkål 2 morötter 2 äpplen 4 dl yoghurt av medelhavstyp (10 %) 4 msk dijonsenap salt, nymalen vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Strimla vitkålen. Skär fänkålen i tunna skivor/ strimlor. Skala och riv morötterna grovt. Skala, kärna ur och riv äpplena grovt. 2. Blanda allt med yoghurt och senap och krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. FÖR ALLA? Supermör högrev. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i buljongtärningen. Glazerna. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men läs innehållsdeklarationen på såserna. Fänkålscoleslaw. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri mjölkproteinfri: använd laktosfritt resp mjölkfritt alternativ yoghurt, t ex Alpro soya yofu naturell. Sparris med caesardressing. Fri från gluten. Gör laktosresp mjölkproteinfri: använd laktosfri gräddfil resp mjölkfritt alt, t ex Sour supreme, samt mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs och äkta parmesanost, parmigiano reggiano.