Buffé 1
Getosten ihop med jordgubbarnas sötma och dressin
gens syra var en fi n kombo. Pajen skulle även funka som tillbehör på kräſt skivan. Trots att jag gjorde egen pajdeg gick det snabbt att svänga ihop. Nästa gång ska jag ha lök i pajen, den kan behöva lite mer smak. KATJA JÖNSSON/25 ÅR/SAMBO I KRISTIANSTAD/JOBBAR SOM MEDIESÄLJARE OCH GILLAR ATT TRÄNA »Den fräscha dragonsåsen påminner om bearnaise men utan den dallriga, feta konsistensen.« Enkelt att laga men ändå en rätt som piff ar till vardagen. Den f äscha såsen påminner om bearnaise men utan den dallriga, feta konsistensen. Eſt eråt f ågade vi oss varför vi inte har kokat kyckling i buljong tidigare. Det blir ju så saſt igt och smakrikt! ANNA TANO GRAFLIND/33 ÅR/UPPSALA/ MAN OCH 2 BARN/DUKAR GÄRNA MED GAMLA, FINA GREJER En riktig sommarrätt som ska komma direkt f ån grillen! Det är en del komponenter, men om man bara gör en sak i taget tar det inte lång tid att laga – bara att lägga upp på tallriken och njuta. Absolut en måltid som kommer göras om och om igen. JEANETTE NILSSON/21 ÅR/SAMBO I HÖRBY/JOBBAR I MATAFFÄR, PLUGGAR OCH TRÄNAR GETOSTPAJ MED JORDGUBBAR I BALSAMICO Värdig utmanare till västerbottenspaj! Färdig pajdeg är praktiskt när tiden är knapp. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Rulla ut 1 rulle kyld, färdig pajdeg (230 g). Lägg i en ugnssäker form, ca 28 cm i diameter, enligt anvisning på förpackningen. Nagga bottnen med en gaffel. Skär 200 g getost i skivor och bryt ev i mindre bitar. Fördela i pajskalet. Rör ihop 2 dl lättcrème fraiche, 1 dl mjölk, 3 ägg, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Häll i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen 25–30 minuter. Fortsätt med salladen. Ansa och skär 1 liter jordgubbar (ca 500 g) i bitar. Rör ihop 1/2 dl olivolja, 1 msk balsamvinäger, 1/2 tsk dijonsenap och 1/2 msk flytande honung. Krydda med 1/2 krm salt och 1/2 krm peppar. Bryt 1 romansallad (ca 200 g) i bitar. Blanda med 1 dl plockade myntablad. Lägg upp på ett fat. Strö över jordgubbar och ev salta cashewnötter. Ringla över dressingen. Servera pajen med jordgubbssalladen. FÖR ALLA? Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. RIMMAD KYCKLING MED DRAGONSÅS Ju längre tid kycklingen får rimma, desto saftigare blir den. Såsen får du bara inte missa! FÖR 4 PERSONER Gnid in 4 kycklingfiléer (ca 600 g) med 1 msk salt. Låt rimma i kylen minst 30 minuter. Blanda 2 msk finhackad schalottenlök, 1 msk vitvinsvinäger och 1 msk hackad färsk eller 1 tsk torkad dragon. Låt stå och dra 5 minuter. Rör ner 2 dl crème fraiche och 2 msk majonnäs. Krydda med 1 krm salt och 1/2 krm peppar. Skrubba eller skala 500 g späda morötter. Bryt av den torra, nedre delen på 1 knippe grön sparris (250 g). Koka upp 1 liter vatten och 1 1/2 msk konc kycklingfond i en kastrull. Torka av kycklingen och lägg ner den i buljongen. Sjud ca 10 minuter under lock eller tills den är klar. Ta upp och lägg åt sidan. Koka morötterna nätt och jämnt mjuka i buljongen. Låt sparrisen koka med den sista minuten. Häll av. Skiva upp kycklingen. Servera med grönsaker, dragonsås och gärna kokt potatis. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Kontrollera fonden och majonnäsen. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Kontrollera fonden och majonnäsen. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs. Kontrollera fonden. FLÄSKKARRÉ MED INGEFÄRSRUBB OCH HONUNGSYOGHURT Köttet får smak av färsk ingefära och rökt paprikapulver – lite av en nyhet i kryddhyllan. FÖR 4 PERSONER Blanda finrivet skal från 1 citron, 2 skalade, finhackade vitlöksklyftor, 1 msk finriven ingefära, 1 tsk rökt paprikapulver och 2 tsk salt. Gnid in ca 600 g benfri fläskkarré i skivor med blandningen. Låt stå medan resten förbereds. Skrubba och koka 600 g färskpotatis mjuk ca 15 minuter i lättsaltat vatten. Häll av och låt ånga av. Strimla 3 salladslökar. Dela 1 knippe rädisor. Rör ihop 2 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 1 krm salt och 1/2 krm peppar. Blanda vinägretten med den ljumma potatisen. Vänd ner salladslök, rädisor och blad från 1 kruka koriander. Rör ihop 2 dl matyoghurt (10 %), 3 msk flytande honung och 1 msk färskpressad limejuice. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Grilla eller stek köttet 3–5 minuter per sida. Servera med potatissallad och en klick honungsyoghurt. Grillad lime är gott till. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt. Gör mjölkproteinfri: ersätt matyoghurt med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. BUFFÉ 5 • 2 012 31