Buffé 1
Tio grillfavoriter MARINERAD FLÄSKKARRÉ En riktig
klassiker! FÖR 6 PERSONER 6 skivor benfri fläskkarré 1/2 dl pressad citronjuice 3 msk soja 2 msk flytande honung 1 msk färsk finhackad ingefära 1/2 tsk finhackad chilifrukt GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Låt köttet marinera i några timmar. 2. Ta upp köttet och låt det rinna av. Grilla på en het grill, några minuter på varje sida, tills det är genomstekt. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. ÖRTIGA LAMMRACKS Lammracksen grillas hela och får smak av ett örtigt täcke. Grillade citroner och frasig baguette eller färskpotatis passar bra till. FÖR 4–6 PERSONER ca 1 1/2 kg lammracks 3 skivor formfranska 1/2 kruka persilja 1/2 kruka salvia 1 kvist rosmarin 2 msk pepparmix rivet skal av 1 citron 3 citroner i halvor salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Kantskär brödet och skär skivorna i bitar. Mixa brödet fint i en matberedare eller med stavmixer. 2. Plocka örterna och hacka dem fint. Blanda brödsmulet med pepparmix, örter, citronskal och 1/2 tsk salt. 3. Fördela briketter eller grillkol på ena sidan av grillen. Tänd grillen i god tid, ca 30 minuter innan det är dags att lägga på köttet, så att glöden hinner falna och grilltemperaturen inte blir för hög. 4. Krydda köttet med 1 tsk salt och 2 krm peppar runt om. Lägg köttet på den heta sidan av grillen (där kolen ligger). Grilla ca 5 minuter på varje sida. Flytta köttet till den svalare sidan av grillen. 5. Klappa in örtblandningen på köttets ovansida. Sätt på locket och grilla ca 25 minuter, använd gärna en stektermometer. Vid 58°C är köttet rosa. 6. Ta köttet från grillen och låt vila ca 10 minuter. Grilla citronhalvorna medan köttet vilar. 7. Skiva racksen mellan benen i kotletter. FÖR ALLA? Fri från laktos, mjölkprotein och ägg om lämpligt bröd används. Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. KYCKLING- OCH ANANASSPETT Fräscht och lättfixat! FÖR 6 PERSONER 700 g kycklingfilé 1 1/2 dl grillmarinad med honung 1 ananas salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skär kycklingen i bitar, ca 1 1/2 cm. Häll marinaden över och blanda. Låt marinera i ca 1 timme. 2. Skala, dela och skär bort rotstocken på ananasen. Skär ananasen i lika stora bitar som kycklingen. Varva kyckling och ananas på blötlagda träspett. 3. Grilla spetten på en het grill ett par minuter på varje sida, tills kycklingen är klar. Krydda med salt och peppar FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Trä bitarna på dubbla spett så är det lättare att vända bitarna utan att de bara snurrar runt på pinnen. BUFFÉ 5 • 2 012 23 Grilltips