Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 CHILE S JALAPENO S E N ESCABECH E Ja
lapehopickles Detta är ofta den hetta som erbjuds i mexikansk mat. På varje matbord, i hem som på restaurang, står en djup tallrik med jalapenopickles som kan pigga upp den ledsnaste av rätter. Jalapenon kan också användas till många andra recept som kräver grön chilifrukt I kylskåp håller sig denna pickle i flera veckor. Grönsakerna som kompletterar jalapenon kan varieras: blomkålsbuketter, smålökar, skivade majskolvar och potatis går också bra. 21/2 dl äppelcidervinäger 2 dl ättiksprit, 12% 1 tsk oregano 1 lagerblad 1 tsk hela svartpepparkorn 1 hel kryddnejlika 2 tsk salt 1 tsk socker 3 msk olivolja 1/2 silverlök 4 vitlöksklyftor 200 g färsk jalapeno (ca 8 chilifrukter) 2 morötter 100 g färska haricots verts GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda vinäger, ättiksprit, kryddor, salt och socker i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i några minuter. 2. Skala och skär löken i grova skivor. Skala och hacka vitlöken grovt. Fräs löken i olivoljan i en stekpanna tills löken är genomskinlig, ca 3 minuter. Ställ åt sidan. 3. Skölj och skär ett kryss i änden av varje chilifrukt, eller skiva dem grovt - detta gör picklesen betydligt starkare. Skala och skiva morötterna Rensa bönorna 4. Blanda den stekta löken och vitlöken, chilifrukterna och resten av grönsakerna i ättikslagen. 5. Koka under lock på låg värme Några färska chili AV JONAS BORSSÉN tills grönsakerna är mjuka, ca 15 minuter. 6. Låt svalna och häll upp i rena glasburkar. Förvara i kylskåp. ENSALAD A DEZANAHORI A Morotssallad En mycket enkel sallad som går bra till det mesta. 1 kg morötter juicen från 4-6 limefrukter 2 tsk socker GÖR SÅ HÄR: 1. Tvätta morötterna. Riv i en matberedare eller för hand på rivjärn. 2. Bre ut morötterna på ett serveringsfat. Pressa över juicen, strö över sockret. Låt stå tills salladen ska serveras - blanda precis innan fatet ställs på bordet. Scoville anger styrkan Jalapeno - i r grön och knubbigt avlång med tjockt fruktkött Smaken är het och saftig med lite omogen grönsaksarom. Ersätt färsk jalapeno med dito inlagd i vinäger eller mald. Styrkan är medium till het, 2500 - 5000 scovillegrader. Capone - är en så kallad kastrerad chilifrukt. Vanligtvis är det jalapenos som kärnas ur för att tämja styrkan. Kastrera dina egna chilifrukter genom att skära bort fröfästet och alla mellanväggar. Styrkan är mild till medium, 0-100 0 scovillegrader. Poblanc - påminner om en stor grön paprika men med tunnare fruktkött Smaken kommer bäst till sin rätt när frukten rostas, skalas och kärnas ur. Då framträder en fyllig, het och god smak med svagt rökig och ortig arom. Poblanos unika smak är svår att ersätta. Mitt förslag blir att kombinera grön paprika med jalapeno och dragon. Styrkan är medium, 1000-2500 scovillegrader. Serrano - har en patronliknande form och grön färg samt tunt fruktkött Smaken är frisk och het Ersätt med jalapeno eller stor thai chilepeppar. Styrkan är mycket he t 10000-23000 scovillegrader. Scovillegrader är den exakta mätmetoden för styrkan i chilifrukt Den första mätmetoden utvecklades av apotekaren W. L Scoville och var ett subjektivt smaktest Capsaicinet blandades med en viss mängd alkohol som i sin tur späddes med sockervatten tills styrkan knappt kunde anas på tungan. Antalet gånger som han fick späda blev alltså till ett gradantal. Chile eller chili? Att odla chili Spansk peppar - även kallad Dutch chile, är en holländsk växthusodlad chilifrukt Den har en karakteristisk avsmalnande och böjd form. Smaken är frisk och fylligt het Använd helst de röda mogna frukterna. Det är den vanligaste färska chilisorten i våra butiker. Kan ersättas med stor röd thai chilipeppar. Styrkan är medium till het 2500-5000 scovillegrader. 14 Chile, chili, chilipeppar eller chilifrukt? Kärt barn har många namn. Chiliexperten Jonas Borssén använder benämningen chilepeppar. Buffé har dock valt att följa SAOL och använder benämningen chilifrukt. Har du svårt att finna chilrfruker kan det vara en idé att odla själv. Det är en värmekrävande växt och kan bara odlas på friland i södra Sverige. Bäst resultat får du om du odlar i växthus, i en kruka på terrassen eller något annat skyddat läge. Så dina frön från februari till mitten av april. När plantorna är ca 5 cm planterar du ut dem i småkrukor. Efter 6 veckor bör en omplantering ske i större kruka. I mitten av juni är det dags att plantera i stora 5-10 liters krukor. Jämn bevattning, värme och växtnäring är det som sedan behövs för att kunna skörda stora, vackra och heta frukter till sensommar och höst
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40