Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34 ICAs MÄRKNING AV NÖTKÖTT TID FÖR MÅL
TIDEN Om du inte har läst reportaget »Två olika världar« på sid 20-25 så gör det! Det speglar två strömningar i matkulturen i Mexiko som lika väl skulle kunna vara här. Eller? Det har i flera år varit självklart för svenska butiker att på förpackning eller skylt upplysa om från vilket land köttet kommer, alltså att »ursprungsmärka«. För nötkött har det nu blivit lag i hela EU. Det ställer andra och mer tekniska krav på informationen än tidigare, vilket gör att det tar lite tid att införa den fullt ut Kraven på att spåra köttet bakåt i ledet ökar. Hä r nedan framgår hur vi märker på det nya sättet. Som vanligt star det tydligt vilken pro - duk t de t handla r om. Liksom tidigare anges ursprungsland , vilken dag det packats i butiken samt sista förbrukningsdag. Detta är fortfarande den viktigaste informationen för kunden . Men sedan tillkommer några referensTill den enkla men mycket goda söndagslunchen i San Lorenzo samlas inte bara kärnfamiljen. Huset fylls av släkt och vänner. Måltiden är i centrum liksom gemenskapen och samtalet. Jag blir smått avundsjuk. Det vore härligt a n ha det sa lite oftare hemma också. Och det gar! Även för oss som inte har Paula Martinez Lopez tid och erfarenhet av matlagning. Göra en soppa eller köttgryta med bröd till, skära ner en stor sallad. Lägga upp ett jättefat med rotfruktsskivor och dipp som mättar. Det behöver inte bli dyrt. Och varför inte ta det som knytkalas! Bara vi far träffas! Mamma är lik sin mamma... Den moderna och hälsomedvetna Rocio har hämta t sina recept från sin mamma , precis som alla andra mexikaner. Mamma star för kokkonsten och alla recept, säger de med självklarhet. Varifrån får jag och mina barn våra recept? Ja , vi har ett enormt utbud genom Buffé, ica.se, ICAförlagets alla matböcker, recept i butikerna. Men i köket finns också den slitna pärmen med de handskrivna recepten från mamma som jag ta r till med jämna mellanrum och som ligger riktigt nära hjärtat. ...eller kanske pappa Dottern, som aldrig fått någon kaktradition från oss föräldrar, baka r med förtjusning syltkakan ur Sju sorters kako r »som mormor alltid gjorde«. Men nä r det gäller matbröd väljer hon gärna sin pappas specialare. Vi har mycket at t lära av Mexiko när det gäller matkultu r och måltidsgemenskap. Av oss kan de lära at t matlagning också kan vara männens stolthet! Lisbeth Kohls Chef Konsument & Kvalitet, ICA Handlarnas AB Referensnumrel tyder du SO har: Referensnummer: 0053 0053 050900 LOVBIFF AV MOT UUMUNO SVIRIGE CYIVMA HÖGST . 9 nummer. Det är dessa som gör at t vi kan spåra varifrån köttet kommer. Jag ska förklara lite utförligare med ett exempel. Lat oss följa ett djur som slaktas pa Seans anläggning i Linköping. Kötte t slaktas och märks med »Slaktat i Sverige 005 3 «, som är Seans anläggningsnumme r just i Linköping. Köttet gar sedan vidare till styckningsanläggningen. I detta fall görs det i samma anläggning, sa därför komme r köttet efter styckning at t märkas med samma nummer pa nytt: Styckat i Sverige 0053 . N u far köttet också ett referensnummer : 005 3 0053 050900 . Referensnumret bestar av var köttet är slaktat: 4 siffror, var kötte t är styckat: 4 siffror och slutligen det datum som köttet detaljstyckades: 6 siffror. Pa varje enskild vakuumförpackning som levereras till butiken sätts en etikett dä r det framgår: Slaktat i: Sverige 005 3 Styckat i: Sverige 0053 Referensnummer: 0053 005 3 05090 0 Så här gör man i butiken: Referensnumret förs vidare till konsument - förpackningen. Numre t skrivs antingen pa den befintliga köttetiketten eller pa en annan etikett. Om butiken säljer manuell t ska referensnumret sta pa en skylt i anslutning till disken. Övriga uppgifter, som var kötte t ä r slaktat och styckat, behöver ej stå på etiketten. Men butiken sparar etiketten som en journal. Spåra till gården Med hjälp av uppgifterna pa etiketten och butikens journal kan man sedan spara kött - biten tillbaka till slakteriet. Dä r kan man sedan spara vidare tillbaka till en djurflock på en enskild gard. Pa samma sätt kan man göra med det kött som kommer frän andra länder. ICA köper t ex en del köt t fran Irland . Via referensnummer kan vi pa en kvar t få uppgifter om från vilken gard pa Irland som nötkötte t kom. Lisbeth Kohls SÅ HÄR MÄRKER VI VÅRT NÖTKÖTT »0*0 0 — 4A5 'OLL OL 139 00 PRIS I B 6 3 Slakta t ; a n äggntn g 005 3 I Stycket I anläggnin g 005 3 Datum d a köttet grovstyckade s innan m ö ning ICA handlama Rättelse Ett beklagligt misstag förekom i receptet »Stark och kryddig griljering« av julskinka i nr 12/00. Colmans senapspulver innehåller 1 % vetemjöl och griljeringen är alltså inte glutenfri.
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40