Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 EN CHI LADAS Tortillas i chilisås En
chiladas är traditionell »almuerzo-mat" i Mexiko, alltså den måltid som fungerar som en sen frukost eller tidig lunch. Varför inte tillaga dem till söndagsbrunch, med stekta ägg och lite svarta bönor? Men det är också en mycket uppskattad festrätt hemma. FÖR 6 PERSONER 12 tortillas 4 msk vegetabilisk olja 100 g smulad fetaost 1 silverlök eller rödlök FYLLNING: 21/2 dl riven ost, tex cheddar eller greve (som smälter bra) ev hackat tillagat kycklingkött, tex 1 färdiggrillad kyckling SÅS: 4 vitlöksklyftor 31/2 dl vatten 4-6 torkade anchochilifrukter, delade och rensade 2 små torkade chilifrukter, som årbol eller japonés 2 burkar krossade tomater å 400 g 1/2 tsk mald spiskummin 1/2 tsk oregano 1 tsk salt GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med såsen. Skala och hacka vitlöken grovt. Koka upp vattnet med chilifrukterna och vitlöken i en kastrull. Minska värmen och låt sjuda under lock i 5 minuter eller tills chilifrukterna mjuknat. 2. Häll blandningen inklusive vatten i en mixer. Tillsätt de krossade tomaterna samt spiskummin, oregano och salt. Mixa så slätt det går. Häll över i en kastrull och värm såsen om den ska användas genast. Annars kan den förvaras i kylskåp upp till en vecka eller frysas in. 3. Hetta upp 1 msk av oljan i en stor stekpanna. Doppa en tortilla i såsen så att den täcker på båda sidor. Lägg tortillan i stekpannan och stek på mellanhög värme på båda sidor tills den blivit mjuk utan att bli krispig, i ca 1 minut. 4. Fördela 1 msk av den rivna osten och ev kycklingkött i tortillans mitt. Rulla ihop och lägg på ett serveringsfat. Upprepa steg 3 och 4 med alla tortillas, tills alla är doppade, stekta och fyllda. Tillsätt mer olja i stekpannan vid behov. 5. Häll den resterande såsen över de hoprullade enchiladas. Skala och finhacka löken. Strö den och den smulade osten över rullarna. GUACAMOLE Avokadodipp Guacamole - dipp med mosad avokado, lök, chili och färsk koriander - fungerar som ett bra snack tillsammans med varma tortillas. Men som med allt annat i mexikansk mat är den som skapt för improvisationer; den fungerar lika bra i tacos, till quesadillas och som sås till kött. Guacamole är godast när den är pinfärsk Såsens hetta regleras genom hur chilifrukterna rensas; 90 procent av styrkan sitter i det vita som fröna är fästa i. Tas allt detta bort blir frukterna relativt milda. 1 grön chilifrukt, tex spansk peppar eller jalapeno 1/2 silverlök (eller rödlök) 2 msk hackad färsk koriander 1/2-1 tsk salt 2 stora, mogna avokador 1 dl finhackad, mogen tomat (2-3 stycken) GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj, kärna ur och hacka chilifrukten. Skala och hacka löken fint. Blanda koriander, lök, chili och salt till en kryddpaste, gör det gärna i en mortel. 2. Dela avokadorna, ta ur kärnorna Gröp ur fruktköttet och mosa det grovt. Blanda med kryddpasten. 3. Tillsätt tomathacket i avokadoröran och servera. Placera en av avokadokärnorna mitt i skålen med den färdiga guacamolen så oxiderar den inte lika snabbt. För alla? Chiles jalapenos en escabeche innehåller inte gluten, ägg eller mjölk. Ensalada de zanahoria innehåller inte gluten, ägg eller mjölk. Enchiladas innehåller mjölk. Välj tortillas som inte innehåller gluten eller ägg, så passar rätten även dessa allergiker. Guacamole innehåller inte gluten, ägg eller mjölk. Frijoles negros de olla innehåller inte gluten, ägg eller mjölk. Agua fresca de sandia innehåller inte gluten, ägg eller mjölk. Sopa de ajo con flor de calabaza innehåller gluten och mjölk. Ändra genom att välja glutenfritt bröd vid celiaki. Även ägg kan ingå i brödet, och känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet E 1105 Lysozym. Albondigas al chipotle innehåller inte gluten eller mjölk, men kontrollera för säkerhets skull innehållet i buljongen vid problem med mjölk, och välj tortillas som passar vid ev allergi. Vid äggalllergi kan man utesluta ägget och ersätta det med lite vätska om det behövs. •
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40