Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 RAJAS CON QUESO Gratinerad chilifruk
t med ost -Ingen har fått detta recept, säger Rocio vaksamt. Med med lite övertalning delar hon ändå med sig. Som de flesta recept i Mexiko har hon fått detta från sin mor. FÖR 6 PERSONER 1 kg poblanochilifrukter eller gröna paprikor 2 gula lökar 1 - 2 msk olivolja 1/2 dl vatten 11/2 dl mjölk vitpeppar, salt ev 1 krm kajennpeppar 1 dl créme fraiche 75 g fetaost (queso fresco) GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 250°C. 2. Rosta de hela chilifrukterna i ca 20 minuter tills skinnet får svarta fläckar. Vänd dem ofta under röstningen. Lägg dem därefter i en plastpåse som försluts och viras in i en handduk. Låt dem ligga och »svettas« i minst en halvtimme - upp till 6 timmar går bra, ju längre desto bättre. 3. Skala chilifrukterna. Rensa dem, både på frön och fröhål lare. Skär dem därefter i strimlor, ett par centimeter breda (dessa strimlor kallas »rajas«). 4. Skala och skiva löken grovt. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller kastrull och stek löken tills den är genomskinlig. Lägg i chilifrukten och stek ytterligare en stund tills den mjuknat något. 5. Häll över vattnet och mjölken. Salta och peppra och koka upp. Om man använder paprikor i stället för poblano och ändå vill ha rätten lite stark kan man nu tillsätta kajennpeppar. Låt sjuda. 6. Ta av värmen när chilin/paprikan är helt mjuk, efter ca 15 minuter. Lägg över blandningen på ett ungssäkert serveringsfat. 7. Bre över créme fraiche, utan att blanda. Strö över osten. Täck och låt stå i 10 minuter. Rocio och Eduardo föll för sin kulle på grund av vyn och ljuset Huset byggde de själva. Quesadillas fyller man efter egen smak, Paula väljer squashblommor och epazote. QUESADILLAS Osttortillas Quesadillas är lika enkla som de är goda. Och de erbjuder en typisk mexikansk frihet: fyll dem med det du gillar! När Paula gjorde sina använde hon, förutom ost, färska squashblommor och färsk epazote (en mexikansk kryddväxt). Dessutom går de att servera både som snack, som en lätt måltid och som tillbehör till en större. Improvisera! FÖR 4 PERSONER 4 tortillas 2 dl riven ost, tex cheddar. greve eller en mild hushållsost GÖR SÅ HÄR: 1. Hetta upp en torr stekpanna. Lägg i en tortilla, vänd ett par gånger och sprid ett lager med ost över halva tortillan. Stek tills osten börjat smälta, ca 30 sekunder. Vik ihop tortillan på mitten och stek på båda sidor tills den börjat få färg. Upprepa med alla tortillas. 2. När osten smält, men innan man vikt tortillan, kan man lägga i valfri ingrediens, som hackad tomat, hackad lök, svamp, hackad chilifrukt eller squashblommor. Servera gärna med en salsa. POLLO ENTOMATADO Kyckling i kryddig tomatsås En fyllig rätt som påminner lite om italiensk mat. Men kom ihåg att tomaten faktiskt kommer från Amerika! För den som söker den riktigt mexikanska smaken bör olivoljan ersättas med rikligt med ister. FÖR 4 PERSONER 1 hel vitlök 1 silverlök 1 kg passerade tomater (2 kartonger) »Comalen«, den mexikanska stekhällen, kan användas till mycket Här bränns chilifrön för att ge mole negro sin djupa svarta färg (se sidan 29). 1 msk oregano 1/2 tsk målen kryddpeppar 1/2 tsk målen kryddnejlika 1 -2 msk olivolja 1 kyckling, styckad i 4 bitar salt svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Rosta lök och vitlök med skal i en stekpanna tills de fått svarta fläckar. Skala och hacka dem. 2. Mixa en halv kartong tomater med lök, vitlök och kryddor. 3. Hetta upp oljan i en stor, tjockbottnad kastrull. Stek kycklingbitarna på medelhög värme tills de börjat få färg, ca 15 minuter. Salta rikligt på kycklingen. 4. Slå över kryddblandningen och resten av tomaterna. Låt koka i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. > 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40