Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 Chili på annat sätt AV TONY WALLIN J
onas Borssén har på föregående sidor berättat om chilifrukter, såväl färska som torkade. Men tyvärr är det många som inte kan få tag i sådana då detta fortfarande är en ganska ny produkt i Sverige. Därför har vi valt att även presentera chili i andra former. Torr krydda på burk. Här finns en uppsjö av mer eller mindre starka kryddor. Kajennpeppar och jalapeno chilipeppar är riktigt starka medan vissa kan användas som "allkryddor«. sådana exempel är chilipulver, chilipeppar, chilikrydda, chili grillkrydda och mexikansk kryddblandning. v Paste (våt krydda). ChipotJe chilipaste är het med rökig karaktär - mycket användbar. Sambal oelek och hackad röd chili är bra ersättare till stark färsk chili. Röd och grön currypaste är av thailändskt ursprung med smak av citrongräs och kaffirblad. SOPA DE AJO CON FLOR DE CALABÅZA Vitlökssoppa med squashblomma Mexikanerna gillar soppa; enligt många är en måltid inte komplett utan den. Denna vanliga soppa balanserar någonstans mellan härlig måltid och vintermedicin; vitlöken håller förkylningen borta och chilifruktens hetta värmer gott. Soppan fungerar också som en bra bas - det går bra att blanda i de grönsaker man tycker om. FÖR 4 PERSONER 1 vitlök 2 msk olivolja Inlagd chilifrukt Varierar från riktigt mild till stark. Piri-piri och jalapeno är starka, kebabfeferoni är halvstark. Bra ersättare till färsk chili. Var inte rädd att ta ett litet smakprov för rätt kryddning. Chilisås. Habanero chilisås, röd och grön tabasco samt många andra »hot saucer» ska användas med försiktighet kryddmått snarare än matskedar. Vissa smaksatta, tex chili & vitlökssås, kan användas rikligt liksom de ketchupliknande chilisåserna. ALBONDIGAS AL CHIPOTLE Köttbullar med chipotlesås Dessa köttbullar serveras ofta bara två per tallrik, i knytnävsstorlek. I detta recept har de mer normala, »svenska« proportioner. Servera med ris och tortillas. Chipotle är rökta jalapefiofrukter från Veracruz i sydöstra Mexiko. FÖR 8 PERSONER 21/2 dl majsmjöl (masa harina) 1 kg biandfärs 1 ägg 4 vitlöksklyftor 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar 4 burkar krossade tomater å 400 g 5 vitlöksklyftor 8 färska rensade squashblommor eller 500 g squash 1 torkad chilifrukt, som ärbol eller caponés 1 lagerblad 1 liter hönsbuljong (konc fond/tärning + vatten) salt 3 msk hackad persilja 1/2 vitt bröd till krutonger riven parmesanost GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och stek vitlöken på svag värme tills den börjar bli 3 chipotlechilifrukter eller 11/2 msk chipotlepaste (på burk) 21/2 dl vatten 2 gula lökar 1/2 dl olja 2 hönsbuljongtärningar 1 tsk salt 1 tsk målen spiskummin GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda majsmjöl med 2 dl varmt vatten. 2. Blanda köttfärs, ägg och majsmjölsblandning. Pressa i de 4 vitlöksklyftorna. Knåda väl och tillsätt salt och peppar medan du knådar. Ställ åt sidan. 3. Mixa tomatkrosset och de 5 vitlöksklyftorna i en matberedare eller mixer till en puré. Ställ åt sidan. genomskinlig, i ca 3 minuter. 2. Lägg i squashblommorna, eller sköljd och tärnad squash, och smula ner chilifrukten. Stek i ytterligare 3 minuter under försiktig omrörning så att inte squashblommorna går sönder. 3. Tillsätt lagerbladet och hönsbuljongen. Låt sjuda under lock i 20 minuter. 4. Skär under tiden brödet i tärningar och rosta i ugn på 200°C eller i stekpanna med lite olja. 5. Lägg krutonger i botten av varje sopptallrik. Häll i soppan och strö över riven parmesan. 4. Mixa chilin och vattnet i en matberedare eller mixer till puré. 5. Skala och hacka löken. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs löken på medelhög värme 1 ca 2 minuter, utan att den får färg. Tillsätt tomatsåsen och koka under lock på medelhög värme i ca 5 minuter. Rör ofta. 6. Tillsätt buljongtärning, salt och spiskummin och koka i ytterligare 2 minuter. Sänk värmen och tillsätt chipotlepurén. 7. Rulla köttbullar, stora som pingisbollar, och lägg i såsen. Höj värmen och låt koka i 3 minuter under lock. Sänk värmen och låt sjuda i ytterligare ca 15 minuter. Vänd försiktigt på köttbullarna en gång. 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40