Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 Torkad chili A V JONA S BORSSÉ N • A
ncho - är den mörka torkade frukten av mogen poblano. Ancho har en sammansatt smak av torkad frukt kaffe och kakao samt svagt rökig arom. Ancho kan ersättas med de liknande frukterna mulato och pasilla eller Santa Marias målen ancho. Styrkan är medium, 1 000-2500 scovil leg rader. *2 3 Ml De Ärbol - liknar en liten torkad kajenn med tunt fruktkött tegelröd färg och med en mycket stark och ren smak. Ersätt med torkad asiatisk kajenn eller spansk peppar och målen kajenn. Styrkan är mycket het 15000-30000 scovillegrader. Smaka gärna av drycken med rivet skal och tor vattenmelon börja Pasilla - har en långsmal form med mörkt brun eller svart färg samt ganska tunt fruktkött Smaken är fyllig med inslag av russin, torkade bär, örter, kakao och lakrits. Pasilla kan ersättas med torkad ancho, mulato eller målen ancho. Styrkan är medium, 1 000-1 500 scovillegrader. AGUAFRESCÄ DE SANDIA Vattenmelonsdricka Bra frukt finns det gott om i Mexiko, och mexikanarna älskar sina »aguas«, safter, och »jugos«, juicer, alltid gjorda på färsk frukt. Lika törstsläckande till en kryddig middag som under en het sommardag, ca 1 kg vattenmelon 1 liter vatten 1/2-1 dl socker GÖR SÅ HÄR: 1. Rensa vattenmelonen från kärnor. Skär fruktköttet i tärningar. Mixa med 3 dl av vattnet i en mixer eller matberedare. Sila blandningen genom en silduk eller en fin sil. 2. Tillsätt resten av vattnet och sockret. Blanda väl. Servera kyld. Chipotle - är den skrynkliga och russin- eller jordfärgade, rökta och torkade frukten av mogen röd jalapeno. Smaken är het och sammansatt med inslag av tjära, tobak, kakao, jord och underton av sötma. Chipotlens arom jämförs ofta med vintyperna Pinot Noir och Pinotage. Torkad chipotle kan ersättas med adobomarinad chipotle eller Santa Marias chipotle paste. Styrkan är medium till het 2500-500 0 scovillegrader. Guajillo - även kallad chile de comida (middagschili) är en torkad frukt med tunt fruktkött och vacker djupröd färg. Smaken är svagt örtjg med syra och söt het smak. Kan ersättas med New Mexican chile eller en kombination av röd paprika och målen New Mexican. Styrkan är medium, 500-2500 scovillegrader. FRIJOLES NEGROS DEOLLA Kokta svarta bönor Bönor kokas varje dag i så gott som alla mexikanska hem. Det är en bra protein- och fiberkälla i en kost som förvånansvärt ofta är vegetarisk. Vanligt är att de serveras som de är efter huvudrätten, med en tortilla. Ofta steks de med en lök och mosas efter att de har kokats; de blir då »frijoles refritos«. Normalt innehåller mexikanska bönrecept den färska kryddan epazote, men eftersom den är svår att få tag på kan man utesluta den. Bönorna blötläggs inte innan de kokas, och saltet ska inte tillsättas förrän bönorna börjar bli färdiga, annars blir de sega. 500 g svarta, torkade bönor 1 gul lök 2 stora vitlöksklyftor 21/2 liter vatten 1 tsk salt GÖR SÅ HÄR: 1. Rensa och skölj bönorna ordentligt. Skala och skär vitlöksklyftorna i 2 delar och löken i 4. 2. Blanda bönor, lök, vitlök i en stor kastrull. Koka upp, sänk värmen, lägg på lock och låt sjuda tills bönorna är mjuka utan att vara helt genomkokta. Det tar mellan 45 minuter och 1 112 timme, beroende på bönorna. 3. Tillsätt saltet och koka, utan lock, i 15 minuter eller tills bönorna är helt genomkokta. 4. Ta upp lök och vitlök innan bönorna serveras. Monte Alban . e n pre-columbians k ruin - stad i södr a Mexiko .
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40