Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 FESTGRYTA MED AJVAR RELISH OCH SALSI
CCIA Paprika- och aubergineröran ajvar relish finns i både en mild och en stark variant. Vi valde den milda, men det är en smakfråga. FÖR 4 PERSONER 150 g rökta korvar, t ex kabanoss, merguez 400 g rå salsiccia 1 stor gul lök 3 vitlöksklyftor 1 zucchini 1 aubergine 1 burk mild ajvar relish (ca 340 g) 2–3 lagerblad 5 svartpepparkorn 1 tsk torkad timjan 1 hönsbuljongtärning 5 dl vatten 1 dl syltlök olivolja ev färsk timjan till garnering TILL SERVERING rostat bröd, yoghurt eller crème fraiche GÖR SÅ HÄR: 1.Skär den rökta korven i bitar. Bryn dem och hel salsiccia i 1 msk olja i en het stekpanna ca 5 minuter. 2.Skala och hacka löken och vitlöken. Skär zucchini och aubergine i ca 2 cm stora bitar. 3.Fräs lök och vitlök i 2 msk olja i en stor gryta ca 3 minuter. Tillsätt zucchini och aubergine och fräs ca 3 minuter. 4.Tillsätt ajvar relish, lagerblad, pepparkorn, timjan, smulad buljongtärning, vatten och syltlök och koka under lock ca 5 minuter. 5. Lägg korven i grytan och låt koka under lock ca 10 minuter eller tills korven är klar. Garnera ev med färsk timjan. Servera med rostat bröd och yoghurt eller crème fraiche. FÖR ALLA? Gör gluten-, laktos-, mjölkprotein- och/eller äggfri: Kontrollera innehållet i korv och buljongtärning för samtliga allergier/intoleranser och välj lämpliga tillbehör. SALSICCIA GRATINERAD ÄPPEL- OCH OSTFALU Lättfixad vardagsmiddag med smak av höstens äpplen, cheddarost och senap. FÖR 4 PERSONER 500 g falukorv 2–3 äpplen, t ex Ingrid Marie ca 150 g lagrad ost, t ex cheddar 2 msk söt senap 1 msk hackad persilja smör till formen TILL SERVERING pressad potatis eller mos GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. Dra skinnet av korven. Skär korven i skivor, men inte helt igenom. Lägg korven i en smord ugnssäker form. 2.Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Skär 2/3 av osten i skivor. Riv resten av osten grovt. 3.Bred senap mellan korvskivorna och stick ner äppel- och ostskivor. 4.Ställ in korven i nedre delen LITEN KORVGUIDE RÅRÄTT. Råa/färska korvar blir allt vanligare, spana efter till exempel salsiccia och chorizo. Korvarna, ofta lite grövre i konsistensen, passar att grilla, steka och i grytor. I Italien är det vanligt att man tar bort skinnet på salsiccian och fräser innanmätet som en bas till en pastasås. KRYDDIGA KORVVAL.Merguez är en lammkorv smaksatt med chili och koriander. Med ursprung i Nordafrika är den vanlig i couscousrätter. Kabanoss är en smalare korv med slaviskt ursprung, ofta kryddad med vitlök. Kabanossen görs på nöt-, fläsk- eller lammkött. Både merguez och kabanoss ger fin smakskjuts i en gryta. KABANOSS av ugnen ca 15 minuter. Strö över den rivna osten och gratinera ytterligare 10 minuter. Strö över persilja och servera med potatismos eller pressad potatis. FÖR ALLA? Fri från gluten, men kontrollera innehållet i korven. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i korven, byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i korven, välj mjölkfritt matfett- och ostalternativ. Gör äggfri: kontrollera innehållet i korven. MERGUEZ BUFFÉ 10 • 2 01 1 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40