Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21 vinägrett, myntachutney, örtigt mos
och rotfrukter täckta med läckert ost- och nöttäcke. ROTFRUKTER MED OST- OCH NÖTTÄCKE De »vanliga« rostade rotfrukterna får här ett gott täcke av nötter och ost. Rotfrukterna »fuktas« också med en deciliter grädde… Mängderna av de olika rotfrukterna är inte så noga, men beräkna en sammanlagd vikt på 1–1 1/2 kg. FÖR 4 PERSONER ca 200 g skalad potatis ca 200 g skalad kålrot ca 200 g skalad morot ca 200 g skalad rotselleri ca 200 g skalad palsternacka 1 rödlök 2 vitlöksklyftor 3 msk olja (gärna raps- eller olivolja) 3 msk grovkornig senap 2 msk flytande honung 1 msk finhackad persilja 1 msk finhackad rosmarin 1 dl vispgrädde salt, peppar OST- OCH NÖTTÄCKE 70 g hasselnötter 120 g färskrivet formbröd 4 msk smält smör 4 msk riven lagrad cheddarost salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. 2.Skär potatis och rotfrukter i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär löken i strimlor. Skala och pressa vitlöken. 3.Blanda rotfrukter, vitlök och lök i en stor ugnsform. 4.Vispa samman olja, senap och honung. Häll det över rotfruktsblandningen. Salta och peppra lätt. Blanda väl. Strö över persilja och rosmarin. 5. Täck med aluminiumfolie. Ställ in i ugnen i 50 minuter, de ska inte rostas. 6.Under tiden: Rosta och hacka hasselnötterna. Blanda med bröd, smör och ost. Salta och peppra lätt. 7.Ta ut rotfrukterna. Häll på grädden. Blanda väl. Täck med nötblandningen. Ställ in i ugnen ca 20 minuter, tills täcket fått fin färg. FÖR ALLA? Fri från ägg. Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: använd grädde, matfett och bröd utan laktos. Gör mjölkproteinfri: ersätt grädde med t ex soja- eller havrebaserad gräddersättning. Använd mjölkfria alternativ till bröd, ost och matfett. CHOKLADTÅRTA MED BAILEYS En luftig kaka med riklig chokladsmak, den ska inte förväxlas med kladdkaka. Efter ett par dagar i kylen blir den kompakt, och den fylliga chokladsmaken blir helt fantastisk. GER 8–10 BITAR 350 g mörk choklad (ca 70 % kakaohalt) 150 g smör 2 msk Baileys 6 ägg 1 dl socker smör och kakao (pulver) till formen TILL SERVERING 3 dl vispgrädde finrivet skal av 1 apelsin GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 175°C. Smörj och pudra en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter, med kakao. 2.Bryt chokladen i bitar. Smält smör och choklad i vattenbad. Låt långsamt smälta, rör då och då. 3.Ta från värmen, låt svalna något och rör sedan ner Baileys. 4.Vispa ägg och socker i en bunke med elvisp, ca 8 minuter. Rör ner 1/4 av äggvispet i chokladblandningen. Vänd försiktigt ner resten av äggvispet och blanda försiktigt till en jämn smet. Häll den i formen. 5. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Kontrollera med provsticka, den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Låt svalna. 6.Vispa grädden och blanda med finrivet apelsinskal. Servera kakan med grädden och gärna kanderade apelsinskivor (se tips nedan). FÖR ALLA? Gör glutenfri: mjöla formen med glutenfritt mjöl, majsstärkelse (Maizena) eller potatismjöl. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. Tips! Kanderade apelsiner Sätt ugnen på 225°C. Tvätta och skär 2 apelsiner i tunna skivor. Koka dem 1 minut i vatten. Häll av och torka dem med hushållspapper. Lägg ut apelsinskivorna på en ugnsplåt (ett bakplåtspapper sparar disk). Pudra rikligt med florsocker. Ställ in mitt i ugnen 15 minuter. Ta ut och vänd skivorna. Pudra skivorna rikligt med florsocker igen. Tilllaga ytterligare 15 minuter mitt i ugnen. Passa så att de inte bränns. BUFFÉ 10 • 2 01 1 21 FOTO MIRIAM PREIS
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40