Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 Ljung- och honungslamm kallas de dju
r som föds upp i det natursköna Wicklow Mountains-landskapet. Lammen är väldigt bra på att föda sig på enbart gräs. Djurens fetthalt ska vara »lagom«, alltså en trea på slakteriets femgradiga fettmätningsskala. Vikten på slaktdjuren ligger så nära 24 kg som möjligt – över den gränsen får man inte betalt. Slaktperioden pågår under hela hösten. Lammkotletter från s k lammracks kallas ibland för enkla kotletter. Tevekocken Catherine Fulvio lägger på ett härligt ost- och nöttäcke. ÖRTIGT MOS En gammal favorit, säger Catherine om moset som hon tycker passar till det mesta. FÖR 4 PERSONER 1 kg potatis (mjölig sort) 125 g salladslök 4 msk smör 1 dl vispgrädde 1 1/2 dl mjölk 1 msk hackad persilja 1 msk hackad timjan salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala potatisen, skär den i bitar och koka mjuk i lättsaltat vatten. 2.Strimla salladslöken. Värm smör, grädde och mjölk med 1 tsk salt och 1 krm peppar. 3.Häll av potatisen och pressa den genom en potatispress. Tillsätt smörblandningen, salladslök och örter. 4.Rör snabbt ihop till ett mos. Lammkotletter smaksatta med senap, citron och rosmarin får sällskap av senaps PANERADE LAMMKOTLETTER Lammracks är en kotlettrad med putsade ben. Skär loss kotletterna mellan benen. FÖR 4 PERSONER ca 1 1/2 kg lammracks i skivor eller lammkotletter (enkla eller dubbla) 200 g färskrivet formbröd 2 tsk finhackad rosmarin 1 tsk finrivet citronskal 2 msk skånsk senap 2 tsk honung ca 1 dl vetemjöl smör och olivolja till stekning salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Blanda färskrivet bröd, rosmarin och citronskal och lägg ut på en tallrik. Blanda senap och honung. 2.Blanda mjölet med 1 krm salt och 1/2 krm peppar. Häll ut det på en tallrik. 3.Vänd kotletterna i mjölet. Bred senapsblandning på bägge sidor. Vänd sedan kotletterna i brödblandningen. Tryck till så att smulorna fastnar. Ställ i kylen ca 30 minuter. 4.Stek kotletterna i smör och olivolja på medelvärme 3–4 minuter på varje sida. Servera med senapsvinägrett och ett eller flera av tillbehören. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd och glutenfri mjölmix. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i brödet. 20 BUFFÉ 10 • 2 01 1 MYNTACHUTNEY Mynta, limejuice och äpple blir en fräsch variant på den klassiska myntasåsen. Ett måste till lammrätter! GER CA 1 1/2 DL 4 dl lättpackade myntablad (ca 2 krukor) 1 litet grönt äpple 1 msk socker 1 krm salt 1 lime 1 msk finhackad schalottenlök GÖR SÅ HÄR: 1.Grovhacka myntabladen. Skala, kärna ur och hacka äpplet. Lägg det samt socker och salt i en matberedare. Dela limen och pressa i juicen. 2.Mixa till en såsig konsistens. Mixa ner löken. Smaka av om det behövs mer socker och/eller salt. Ställ kallt till servering. Chutneyn håller i kylen ett par dagar men smakar bäst nygjord. FÖR ALLA? Myntachutney. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Örtigt mos. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd matfett, grädde och mjölk utan laktos. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Ersätt grädde och mjölk med t ex soja- eller havrebaserad gräddersättning. SENAPSVINÄGRETT Rör ihop 4 msk skånsk senap, 2 tsk rödvinsvinäger, 1 1/2 msk flytande honung, 4 msk olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40