Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 Jag älskar rårakor, sa Rolf. Det kont
rade Kjell med att löjrom från Kalix är godaste förrätten. Och då kunde vi fylla i med att kombinationen är oslagbar. Filmen Jägarna kom 1996 och blev en megasuccé, och nu ser det ut som uppföljaren Jägarna 2, som är en delvis fristående fi lm, ska lyckas lika bra. I alla fall när det gäller antalet biobesökare. Regissören Kjell Sundvall och huvudrollsinnehavaren Rolf Lassgård är båda hängivna naturmänniskor och matlagare. Att rensa en skäppa med nyplockade kantareller hör till lyckostunderna i livet. LÖJROMSRÅRAKA Detta är ett recept sprunget ur den kända rårakan men med mindre stekos, då den lagas i våffeljärnet. Den grovrivna potatisen får sällskap av citronriv, västerbottensost och ägg. Detta gräddas i våffeljärnet med en rejäl klick smör och serveras med massor av löjrom (om Kjell får välja kommer den från Kalix) samt finhackad schalottenlök och dillgräddfil. FÖR 6 PERSONER 900 g potatis (fast sort, helst amandine men cecil, ratte och mandelpotatis går också bra) 2 citroner 100 g smör 2 ägg 100 g riven västerbottensost ev flingsalt TILLBEHÖR 200 g löjrom (gärna mer…) 6 schalottenlökar eller 3 bananschalottenlökar 1 dl finskuren dill + ev dillvippor till garnering 3 dl gräddfil GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 125°C. 2.Grovriv potatisen. Om det är en tunnskalig sort behöver den inte skalas, bara ev rengöras först. 3.Skölj potatisrivet väl i kallt vatten. Torka potatisen riktigt torr i en handduk. 4.Skölj citronerna väl. Finriv skalet, klyfta resten som tillbehör. 5. Smält hälften av smöret. 6.Blanda potatis- och citronriv med det smälta smöret, ägg och ost. Vänd runt och blanda väl. 7.Skala och finhacka schalottenlökarna fint. Blanda dillen med gräddfilen. 8.Hetta upp ett våffeljärn rykande hett. Smörj med lite smör. Lägg i ett lager potatisblandning, ca 1 cm tjockt (ca 1 1/2 dl smet). Strö ev över lite flingsalt. Grädda frasiga rårakor, det tar minst 5 minuter – beroende på våffeljärn. 9.Lägg försiktigt över på en plåt med en stekspade. Varmhåll rårakorna i ugnen tills alla är tillagade, undvik att lägga dem omlott. 10.Servera med dillgräddfil, schalottenlök och löjrom. Citronklyftor och några dillvippor är fint att dekorera med. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd matfett och gräddfil utan laktos. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och ostalternativ. Ersätt gräddfil med mjölkfritt, t ex Sour supreme. Innehåller ägg. BUFFÉ 10 • 2 01 1 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40