Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 Korvgrytor GÖR SÅ HÄR: 1.Skala, dela
och skiva löken. Skala vitlöksklyftorna. Fräs löken i 4 msk olja i en gryta ca 5 minuter. Tillsätt 2 msk smör och surkål och stek ca 10 minuter, rör om då och då. 2.Tillsätt socker, svartpeppar, lagerblad, hela vitlöksklyftor, vin och 1 krm salt. Låt koka under lock på svag värme ca 40 minuter. Rör om då och då. 3.Dela plommonen i halvor och låt dem koka med de sista 5 minuterna. 4.Skär bort svålen på fläsket och skär det i mindre bitar. Skär bratwursten i bitar. 5. Stek fläsk och korvar i 1 msk smör i en stekpanna ca 5 minuter. Blanda med kålen och späd med 1 dl vatten. Låt allt koka ihop ca 10 minuter. Eller trä korv och fläsk på spett, stek dem i stekpanna ca 5 minuter och servera på kålfräset. Garnera ev med rosmarin. Servera med senap och potatis. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg, men kontrollera innehållet i korven. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett eller stek i enbart olja. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett eller stek i enbart olja. PRINSPAJER Gör små söta portionspajer eller en större. Välj en lagrad ost med mycket smak. TILL 5 SMÅ PAJER ELLER 1 STOR DEG 3 dl vetemjöl 125 g kallt smör 3 msk kallt vatten FYLLNING 10–15 prinskorvar 10–15 körsbärstomater 2 ägg 1 1/2 dl vispgrädde 2 1/2 dl riven lagrad ost, t ex Svecia ev 3 kvistar rosmarin salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skär smöret i mindre bitar. Blanda samman mjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. 2.Tryck ut degen i 5 portionsformar (ca 12 cm i diameter) eller i en stor form (ca 22 cm i diameter). Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C. 3.Förgrädda pajskalen mitt i ugnen 10 minuter. 4.Vispa ihop ägg, grädde, 2 krm salt och 1 krm peppar. Blanda ner osten. Fördela stanningen i pajskalen. Fördela korv och tomater i stanningen. Tryck ev ner några rosmarinblad. 5. Grädda mitt i ugnen tills äggstanningen stelnat och pajerna fått vacker färg, 15–20 minuter för småpajerna eller ca 30 minuter för den stora. Servera med sallad. FÖR ALLA? Innehåller ägg. Gör glutenfri: baka glutenfria pajbottnar, fyllningen är glutenfri. Gör laktosfri: byt smör och grädde mot laktosfria produkter. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Ersätt grädde med t ex havre- eller sojabaserade ersättningsprodukter. Använd mjölkfritt ostalternativ. I »Korvgrytor och annat läckert med korv« fi nns fl er av Lena Söderströms rätter. Semic Förlag. BUFFÉ 10 • 2 01 1 13 RÄTT PÅ BUFFÉN KALAS
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40