Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18 Buffé i Irland Family cooking Tradit
ionerna viktiga – igen! Buffés Tony Wallin har besökt Irland och fått en rejäl dos potatis och Guinness samt träffat ett helt folk som är genuint stolta över sina lokalproducerade råvaror – det är inte bara trendigt! Häng med till matlagningsskolan Ballyknocken, där Catherine Fulvio bjuder på saftiga lammkotletter och underbara rotfrukter med ost- och nöttäcke. Och till bryggeriet som bjuder på smakrika, Guinnesskokta musslor. Ett av Irlands senaste stjärnskott bland tevekockarna heter Catherine Fulvio. Hennes italienskklingande efternamn har hon fått av sin sicilienske man Claudio. Själv är hon uppvuxen i Wicklow strax söder om Dublin. Och där, på föräldragården, driver hon sedan tio år matlagningsskolan Ballyknocken Cookery School. – Vi har många olika kurser, de mest populära är weekendkurser där man kombinerar matlagning med trevligt umgänge i en avslappnande miljö, berättar Catherine. – En av våra populäraste kurser nu är att göra en sju dagars veckomatsedel samt familjematlagning och julmat. Alltså mer traditionell mat. – Vi hade sushikurser förut, det var när ekonomin stod på topp. Men med ekonomin försvann också sushin. Wicklow Mountains är ett betagande vackert område med böljande gröna kullar och massor av lammuppfödning. Det är också en syssla som Catherine är väl bekant med. – Jag är uppvuxen lika mycket på fälten som i köket. Mamman skötte pensionatets matlagning medan pappan ägnade sig åt lammuppfödning, som fortfarande är en viktig del i familjens jordbruk. Catherine har förutom fruktodlingar och grönsaksland en underbar örtagård, där hon dagligen skördar till matlagningen. Användningen av lokala råvaror är närmast en självklarhet. Och lokalproducerat är här en »gammal« trend som bara förstärkts alltmer. 18 BUFFÉ 10 • 2 01 1 Catherine Fulvio skördar ananasmynta i den egna örtagården. – Under den ekonomiska uppgången började irländarna resa som ald- rig förr, och de upptäckte nya rätter och smaksättningar som de tog med hem till ön. Det gav upphov till modern irländsk matlagning. Catherines första teveserie handlade om italiensk mat – givetvis lagad så långt som möjligt med lokala råvaror. Irländarnas stolthet över landets skaff eri är mycket påtaglig. Den kalk- rika jorden, det myckna regnandet och det relativt milda klimatet (det växer palmer i söder) framhålls som viktiga ingredienser. – Lammen kan gå ute från att de är ett par veckor gamla och föda sig på gräset, som växer frodigt tack vare regnandet, säger Catherine och poängterar – givetvis – att Wicklowlammen är de bästa: – De kallas för ljung- och honungslamm, och dom är kända för att vara väldigt friska av sig… Ja, stoltheten går inte att ta miste på. Och pratar man råvaror så kommer alltid potatisen på tal, liksom väldigt ofta nationaldrycken Guinness. Potatisens ställning är orubblig. Var skulle man annars bli serverad en kastrull med kokt potatis som extra tillbehör till den vackert upplagda gourmeträtten på en enstjärnig krog… – Minst tre, fyra gånger i veckan måste det stå potatis på bordet i de fl esta hem, säger Catherine med ett skratt. Hon har kvar sin förkärlek till potatis och rotfrukter, även om pastan nu får stort utrymme av naturliga familjeskäl.
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40