Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 Mingla mera – diska mindre Karolina
Storckenfeldt tröttnade på ihopblandade glas på kalas. Den pysslige klipper till själv, annars finns färdiga lappar på mingleid.com. Försvinnande frasigt Släng inte bröd som börjar bli lite torrt. Skär det i stavar eller kuber och stek i olivolja. Krutonger på surdegsbröd är gott i soppa, sallad eller att bara äta som snacks. »Pinotage, med sin lingonton, passar svenska smaker.« VINEXPERTEN TIPSAR VIN TILL VILT SUSANNES VILDA SÅS Så här års längtar teveaktuella Go’kvällkocken Susanne Jonsson ut till skog och jakt. Här tipsar hon om den perfekta viltsåsen. »En enkel sås som ändå imponerar på en och annan – jag kallar det att bekväm impa«, säger Susanne. GÖR SÅ HÄR: Stek 700 g viltkött, t ex filé, bif eller entrecôte, i smör i en stekpanna tills detdet är klart. Ta upp och låt vila. Rör ner 1 burk crème fraiche med svampsmak (2 dl) i pannan. Koka upp och tillsätt en smaksättare (1 tsk röd vinbärsgelé, 1 tsk messmör, 1 msk ädelost eller 1 tsk konjak eller whisky). Smaka av med salt och peppar. Klart! Rostade rotfrukter blandat med lite rucola är gott till. biff Vilket vin passar till rådjurssteken eller älggrytan? Bengt Göran Kronstam, känd vinskribent i bland annat Dagens Nyheter, tipsar om bästa dryckerna till vilt. Vin till vilt – hur tänker man? Röda viner från Bourgogne, gjorda på pinot noir-druvan, är den klassiska rekommendationen. Problemet är bara att de är dyra och oſt a behöver många år på sig för att mogna. Men pinot noir, som blev något av en trenddruva tack vare fi lmen Sideways för några år sedan, odlas nu på många håll. Två chilenska favoriter är 2009 Errázuriz Estate Pinot Noir (nr 6294, 99 kr) och 2010 Duette Premium Pinot Noir (nr 6602, 99 kr). Svamp, gelé, enbär, rotfrukter, messmör. Typiska svenska smaker – vad passar då? Vad vore köttbullar utan lingon sylt? Vinets syra fyller samma funktion. Pinotagedruvan från Sydafrika med sin typiska lingonton passar våra svenska smaker, inte minst till vilt. Prova 2008 Kanonkop Kadette (nr 72978, 99 kr) eller 2008 Jacobsdal Pinotage (nr 22055, 112 kr). Om man vill komma ner i pris men ändå dricka gott till vilt? Franska Rhônedalen är bra att kika på. Där fi nns hela spektrat från prestigeviner till riktigt bra budgetviner. En prisvärd favorit är 2010 Côtes-du-Rhône Reserve (nr 6018) som fi nns både i fl aska (69 kr) och på box (219 kr). Och för den som föredrar alkoholfritt? För första gången någonsin kan jag faktiskt rekommendera ett rött vin utan alkohol. Från den 1 oktober fi nns en röd variant av vinet 2010 Natureo Free Syrah (nr 1940, 51 kr). Saxhyttegubbens Blåbär (nr 1964, 69 kr/33 cl) är annars ett bra alternativ. Vin i såsen eller grytan – några tips? I matlagning är det syran man vill åt. Jag använder oſt ast vitt, då får jag all syra men slipper strävheten som är vanligare i röda viner. Oavsett färg, tänk på att vinet måste koka, annars får man en otrevlig alkoholsmak. Så även om du vill tillsätta lite mer vin på slutet i en sås eller gryta, låt vinet koka för sig självt en stund innan det tillsätts. BUFFÉ 10 • 2 01 1 17 FOTO CLAES LÖFGREN
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40