Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 ternoon tea BUFFÉ I BATH Ett klassis
kt afternoon tea handlar om gott om tid, en kanna bryggd med omsorg och ett våningsfat fyllt med stigande njutning. Jan Gradvall och Bruno Ehrs fångade stämningen i engelska idyllen Bath, Liselotte Forslin tolkade bakverken. Inta favoritfåtöljen och häll upp ännu en kopp. TEXT JAN GRADVALL FOTO BRUNO EHRS RECEPT LISELOTTE FORSLIN DET ÄR EN BEDÖVANDE vacker hösteſt ermiddag i Bath. Kullarna runt omkring staden har druckit sig otörstiga på regnvatten. Gräset har vidareutvecklat färgen grön. Ljudet från stadens rugbylag, som tränar en bit bort, blandas med fågelsång. Och precis då, när solen bryter igenom i da- len, kan Jane Austen vara det bästa te vi någonsin druckit. Jane Austen är en av fl era lokala teblandningar man kan köpa i Bath. Att det fi nns ett te i Bath som heter Jane Austen är inte så konstigt. Under sin livstid bodde Jane Austen i fyra olika hus i staden. Jane Austen-turismen är också en anledning till att så många söker sig till Bath. Att tedrickande är så förknippat med boklä- sande har också att göra med att så många karaktärer i engelsk litteratur själva dricker te. Man blir törstig i dubbel bemärkelse när man läser. Det börjar redan i barnlitteraturen. Från Enid Blytons Fem-böcker och Beatrix Potters »Det susar i säven« och fram till våra dagars Harry Potter så dricks det hela tiden te och mumsas på scones. Alla generationer dricker te i England. Det är så självklart att till och med barn dricker te att när det startades en debatt om lämpligheten i det gällde det om det verkligen var sunt att ge te till spädbarn. »Minst 6 månader«, löd ett omdöme. Aſt ernoon tea är också perfekt att servera vid bokklubbar och bokcirklar. Söker man på nätet hittar man massor av exempel som »Tea & Literature: T e Perfect Combination«. INGET ANNAT LAND i världen importerar lika mycket te som Storbritannien. Britter dricker 20 gånger så mycket te som fransmän och 6–7 gånger så mycket som svenskar. Just i dag, när du råkar läsa detta, dricks det 20 miljoner koppar te enbart i London. Att påstå att te är en livsviktig brittisk tradi- tion är därför en underdriſt . Oavsett vem som är premiärminister i landet, från höger eller vänster, förblir 10 Downing Street oförändrat i ett hänseende: Alla beslut fattas över en kanna te. David Cameron dricker just nu sitt te ur samma porslin som Tony Blair, som drack ur samma porslin som Margaret T atcher. Traditionellt består aſt ernoon tea av en kanna te, med mjölk, socker och citron som möjliga tillval, samt ett urval av skurna smörgåsar (gurk- snittar är obligatoriska), scones med marmelad och clotted cream och, vilket man sparar till sist, olika former av söta bakverk. Förutom detta fi nns även varianter på aſt er- noon tea. Om man bara nöjer sig med scones kallas detta ibland för cream tea. Det fi nns även en mer middagslik kvällsvariant kallad high tea där det kan ingå till exempel kokta ägg, kycklingsallad, skinka och pajer. Men engelsmännen själva säger oſt ast ingen- ting annat än »Would you like some tea?« om alla dessa varianter. Te är inte bara en dryck utan ett sätt att umgås på. Och »having tea« betyder vanligen att man äter dagens middag. VAD MAN BJUDER PÅ till teet varierar med årstiderna. På sommaren är frukt oſt a en genomgående ingrediens i bakverken. Som komplement till varmt te på sommaren serveras ibland iste och kanske ett glas champagne. På vintern, då man gärna dricker sitt te framför en brasa, ingår oſt a rostat bröd eller muffi ns. Med andra ord kan man göra precis som man själv önskar. När man bjuder in till te bjuder man i första hand på sig själv. BUFFÉ 10 • 2 01 1 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40