Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 LITE JÄGARTUGG OCH MATSNACK – Jobba m
ed kniven runt om. Skjut sedan in en stekspade. När massan känns lagom seg, lyſt försiktigt och lägg den över en uppochnedvänd gammeldags kaff ekopp! Med skön stolthet beskriver Rolf Lassgård det kritiska momentet då mandelfl arnet ska formas till en rund korg. Han gör det med kärlek, både till hustrun Birgitta, som är en stjärna på att göra dem, och till själva korgarna. Att Rolf är en passionerad matlagare går inte att ta miste på. Han vill dock ha recept att följa. Nu ska Rolf och regissören Kjell Sundvall bjuda på sina bästa recept. Båda är av börd norrlänningar, och Kjell låter också som en sådan. Skådisen Rolf hänger gärna på med lite dialekt, men han kan ju låta som han vill... Och norrländska inslag ska det gärna vara när de står i köket. Båda gillar husmanskost skarpt, liksom att få njuta av surströmming – även om det kanske bara blir en gång per år. Viltköttet är också viktigt. Trots fi lmernas Jägartitlar sköts det dock bara en älg under fi lminspel- ningarna. Och det var i ett älghägn! – Det blev mer dramatiskt än vi tänkt oss, berättar Kjell. Antalet djur i älgparken hade blivit för stort, så vi skulle få skjuta en älgko. – På vägen till kon behövde vi dock passera en brunstvittrande tjur… –Vi tog betäckning bakom en fyrhjuling, och hela fi lmteamet fi ck smygande runda tjuren, berättar Kjell. – Det var riktigt läskigt, fyller Rolf i. Och någon jägare är han inte, även om han som liten var med och hjälpte pappan på jakterna. Sundvall däremot är en hängiven älgjägare som tillhör Sveriges största jaktlag. Hundra man i Kukkola. Och han berättar gärna sin bästa jakthistoria, som inträff ade för ett par år sedan. – Vi jagade med drev och det kom älgar på löpande band. Jag skjöt tre älgar på tio minuter. Och fi ck skrika åt drevkarlarna att slänga sig ner på marken och ta betäckning. Även om jaktlyckan inte alltid är så stor blir det rejält med kött. – Varje höst fyller jag frysen med 80–100 kilo älgkött, säger Kjell. Men inte nog med allt älgkött. Kjell kompletterar med mängder av renkött, gärna rökt sådant, så kallad souvas. Det är en delikatess som i hans berättande låter nästan lika underbar som löjrommen från hemorten Kalix. Rolf är som sagt ingen älgjägare, men i lumpen var han fältjägare. Det var i Östersund, och det är också där han är uppvuxen. –Jag var kock. Och även om matintresset inte var så stort då fi ck jag värdefulla grunder för matlagningen, berättar Rolf. Inte så mycket kock då och inte så mycket jägare nu, men en viltmän- MANDELKORG MED GLASS & VARMA HJORTRON Korgarna är lite pyssliga att göra men väl värda besväret, säger Rolf. De kan göras i förväg och förvaras i tättslutande burk i kylen med smörpapper emellan. GER CA 12 STYCKEN 100 g smör 2 msk ljus sirap 1 1/2 dl socker 1/2 dl vetemjöl 2 msk mjölk 100 g mandelspån vaniljglass och citronmeliss GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 150°C. 2.Lägg bakplåtspapper på 3 plåtar. 3.Smält smöret på svag värme i en kastrull tillsammans med sirap, socker, mjöl och mjölk. Rör då och då och se till att smeten inte börjar koka. Ta kastrullen från värmen och rör ner mandeln. 4.Klicka ut 1 1/2 msk smet i 4 klickar per plåt. Smeten flyter ut rejält under gräddningen, men bred ändå ut klickarna lite med hjälp av baksidan på en sked. 5. Grädda en plåt åt gången, mitt i ugnen 10–12 minuter, passa noga. De ska få jämn gyllenbrun färg. Låt svalna på plåten 3 minuter. 6.Lyft försiktigt upp dem med hjälp av en stekspade och lägg dem på uppochnedvända koppar eller små skålar*. Tryck lite lätt och forma med händerna. Låt kallna. 7.Fyll korgarna med vaniljglass och varma hjortron. Garnera med citronmeliss. VARMA HJORTRON Värm 1 paket frysta hjortron (225 g) tillsammans med 2 msk socker, 1 stjärnanis, 2 msk whisky och 3/4 dl vatten i en kastrull. Sjud några minuter, rör då och då. –Så här brukar jag göra för att bli lite kortare, säger Rolf och knäar ner på stolen så han kommer i jämnhöjd med Kjell. –Ska bordsduken hänga så här? undrar Kjell. Och, nej, givetvis har han rätt. Helt klart två proffs, både framför och bakom kameran. niska som plockar svamp och fi skar. I alla fall gjorde... –Fiske har varit stort för mig. Förr åkte jag och kompisar från Öster- sund till f ällen och fi skade öring och röding. –Nu står fi skespöet och skäms! Skäms gör också Sundvall, men för en helt annan sak. Kantarellplock- ningen. – Den tar fram de sämsta sidorna hos mig. Hittar jag ett gyllene hav blir jag tvärtyst. Hör inte när dom ropar på mig. Plockar så snabbt jag kan. Och frågar sedan förvånat varför ingen svarat på mina rop... Svampsoppan ligger varmt om hjärtat, men det gör massor av andra maträtter också. Det är pitepalt och det är sjömansbiff . För att inte tala om älvsiken rökt i ett oljefat med stuvad mangold. Eller saltströmmingen på knäckebröd. Eller… Rolf berättar gärna om sina sena upptäckter: lamm och skaldjur. –Två inslag som kom in sent i mitt liv. Nu tar jag igen skaldjursätandet, det syns på min skaltallrik som alltid fylls först. –Vi köper gärna helt lamm, styckar och fryser in, säger Rolf. Jag har en lammgryta med massor av grönsaker som jag oſt a gör. Och så gillar jag fi sk- och skaldjursgrytor. Gärna med aioli till. Kjell gör föga oväntat älggrytor av olika slag. Gärna med kantareller och grädde. och grädde. Nu har de enats om en trerätters med dedikation till Buff és läsare. Här ingår lår lite av varje av deras absoluta favoriter i varje rätt. Ett riktigt gott samarbete! Nu ar de enats om en trerät rs med de ikation till Buff bsol g t samarbete läsare *Har man inga koppar eller små skålar kan man ta halverade apelsiner. Lägg dem med snittytan ner och forma korgarna över skalet. BUFFÉ 10 • 2 01 1 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40