Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 Guinness är ett svart öl men också e
n nationalsymbol. Det sju våningar höga Guinness Store house (ett slags museum) har årligen närmare en miljon besökare! I restaurangen Gilroy’s huserar chef Justin O’Connor. – Guinness passar bra i matlagningen, då det ger kraft och smak. Han tycker att soppor, grytor och inte minst bröd är tacksamma rätter att »krydda« med stout. – Men även skivat kött och desserter passar bra, säger Justin, som lagat det mesta med Guinness… GUINNESSKOKTAMUSSLOR MED DILL Härligt smakrika musslor i en gräddig sås med kraft från ölet. FÖR 4 PERSONER 1 kg blåmusslor 1 gul lök 1 morot 1 selleristjälk 3 dl Guinness (3,5 %) 2 dl vatten 1 msk konc fiskfond 1 lagerblad 3 dl vispgrädde 1 msk färskpressad citronjuice 1 msk grovhackad dill smör, citronklyftor GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och finhacka lök och morot. Finhacka sellerin. 2.Fräs grönsakerna glansiga i 1 msk smör i en stor kastrull, 2–3 minuter. 3.Tillsätt öl, vatten, fond och lagerblad. Låt koka ner tills hälften återstår, ca 3 dl. Häll på grädden och låt koka ner till hälften igen, ca 3 dl. 4.Skölj och borsta musslorna. De som inte sluter sig när du knackar på dem ska slängas. Likaså trasiga musslor. Klipp bort ev »skägg«. 5. Tillsätt musslorna i kastrullen, lägg på ett lock och låt koka 2–3 minuter. Skaka kastrullen och rör om efter halva tiden. Släng de musslor som inte öppnat sig. 6.Tillsätt citronjuice i såsen, strö över dill. Servera med en citronklyfta, dillvippa samt det rustika tranbärsbrödet. RUSTIKT BRÖD MED TRANBÄR Ett typiskt irländskt bröd som ska ätas nybakat. GER 1 BRÖD 4 dl grahamsmjöl (240 g) 5 dl vetemjöl (300 g) 1 tsk bikarbonat 1/2 tsk salt 100 g torkade tranbär 1/2 dl mörk sirap 2 dl Guinness (3,5 %) 2 dl filmjölk smör och mjöl till formen GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. Smörj och mjöla en brödform (ca 1 liter). 2.Blanda båda mjölsorterna, bikarbonat och salt väl i en bunke. Blanda ner tranbären. 3.Tillsätt sirap, öl och filmjölk. Blanda snabbt ihop till en deg, den ska inte arbetas mer än att den precis går ihop. Fördela smeten i formen, platta till ytan. 4.Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter, kontrollera med provsticka. Ta ut och låt svalna något på galler. Linda in i en fuktig handduk. FÖR ALLA? Rustikt bröd med tranbär. Innehåller gluten och mjölkprotein. Gör laktosfri: använd filmjölk och matfett utan laktos. Fri från ägg. Guinnesskokta musslor med dill. Gör glutenfri: välj öl fritt från gluten eller med låg glutenhalt. (Se SLV-lista med t ex Spendrups Premium Gold 3,5, Mariestads ljus 3,5). Gör laktosfri: kontrollera fonden, använd grädde och smör utan laktos. Gör mjölkproteinfri: kontrollera fonden, byt grädden mot t ex havrebaserad gräddersättning, använd mjölkfritt matfett. Fri från ägg, men kontrollera fonden. BUFFÉ 10 • 2 01 1 19 FOTO CHRISTINA SUNDIEN
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40