Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10 [japanskt plock] Med en handfull av
produkterna som visas här kan du lätt laga en japansk festmåltid som vi beskriver på sid 4-7: Dashi och miso behövs till misosoppan (som du tillagar på 5 minuter). Nori-ark behöver du til l makisushi, som är rullad sushi. Su är risvinäger och det behövs till sushiriset. Wasabi är en grön pepparrotspasta som tillsammans med den japanska sojan krävs fö r att njuta sushi och sashimi. Var inte rädd att prova! Dessa produkter har varit sällsynta i våra svenska butiker, men nu när intresset för Japan ökat kommer de successiv t att finna sin plats i hyllorna. WAS A H l Dashipulver Buljong som är grunden i många japanska rätter, t ex misosoppa. För den som vill göra det lätt för sig finns det ett färdigt buljongpulver att köpa: dashi-no-moto. Det behöver bara tillsättas i kokande vatten, som vi är vana vid med andra buljongpulver/-tärningar. Dashi används också i en del såser och grytor. dafki + miio — fOfifia (få 5 min) Wasabi INGEFÄRA - gör magen glad En knölig jordstam som är mvcket smakfull. Ingefära är en gammal kulturväxt som odlats flera tusen år i Kina och Indien. Plantan blir cirka en meter hög, och det är alltså jordstammen som är ätlig. Ingefära sägs ha goda matsmältningsegenskaper; man blir tex snäll av pepparkakor som innehåller ingefära, och det för att magen mår bra. I Japan äts alltid ingefära till sushi. Det är lövtunna skivor som legat i en risvinägerlag som man plockar och äter mellan sushibitarna, och även dessa sägs ge god matsmältning. Dessutom är gari, som den inlagda ingefäran heter, utomordentligt god. Gammal, torr och tradig ingefära bör absolut undvikas för gari. Ibland är ingefäran svagt rosafärgad, och då har den fått färg av plommonjuice eller lite röd karamellfärg. Kryddan som är et t måste til l sushi och sashimi. Den brukar kallas för grön pepparrot och det beror på att det finns vissa likheter med jus t pepparrot. Dels är det en rot , om än något knöligare, dels smakar den starkt. Men färgen är som sagt grön . Roten rivs och det pulver som man Zkålfå japanfka = kanfai Riskokare Är inte en japansk motorcykel... Men väl ett måste i ett japanskt hem. Riset (rundkornigt) sköljs omsorgsfullt, tills sköljvattnet är helt klart. Riset läggs i behållaren och vatten slås på. Lika många deciliter som torrt ris. Sedan är det bara att trycka igång kokaren. När riset är klart slår den över till varmhållning. Och så kan den stå i upp till ett par, tre timmar. När man lyfter på locket så finner man ett perfekt kokt ris som är så klibbigt att det kan ätas med pinnar. 10 får blandas ut med vatten til l en tjock, flytande pasta . För konsument finns wasabi nu på tub. Kan även användas til l andra rätter där man vill ha lite extra sting med pepparrotskaraktär. Var dock försiktig i början: wasabi är starkt. AV TONY WALLIN FOTO: PEPE NILSSON Kni v för stxt>i 5 Jiavit> Det japanska ordet för kock är itamae, vilket betyder framför skärbrädan. Och det är också vad det många gånger handlar om i det japanska köket; alltså att använda kniv och skärbräda. På bilden ser vi en sushi/sashimikniv av typen bocho, lång smal med enkelslipad egg (västerländska knivar har normalt v-slipad egg). Med den är det en fröjd att skära vackra sashimibitar av fiskfilén. Misopasta Miso är en tjock pasta gjord på jästa sojabönor. Det är en av två speciella ingredienser som behövs för att laga misosoppa. En mycket vanlig soppa som äts till såväl vardag som fest. Det finns en mängd olika misosorter. Vanligen skiljer man mellan vit/gul och röd/brun miso. Denna pasta används också för smaksättning i grytor och såser. Som nybörjare klarar man sig gott med en sorts misopasta. Buffé 2/1998
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40