Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3 innehåll . 111 J A J • MATKULTUR. Mat
intresset ökar. Vi svenskar läser recept- och inspirationsböcker som aldrig förr. Matprogrammen i radio och teve avlöser varandra. Och ICA engagerar sig på flera sätt i matkulturen. Bl a verkar vi för mer kunskap om mat och hälsa i skolan. Ni märker det också här i Buffé, iCA-förlaget ger ut många tidningar och böcker med matanknytning. Genom ICA Menyföretagen samarbetar vi med Kocklandslaget och stöttar restaurangguiden "Sveriges Bästa Bord". Detta görs som komplement till vad varje ICA-butik kan erbjuda. Och visst märks det ökande matintresset i butikerna. Det är en utmaning att varje dag svara mot förväntningarna från kräsna kunder, som numera ofta saknar såväl tid som ärvda matkunskaper. Det räcker inte längre att enbart sälja mat. Framsynta butiker fungerar som kunskapsföretag i mat och blir också viktiga bärare av matkulturen. Så blir de verkliga resurser för sina kunder. Roland Fahlin Koncernchef ICA i AL \ T Kajennpeppar biter till i halsen, zechuanpeppar bedövar läppar och tunga, medan wasabi (grön japansk pepparrot) går rakt upp i näsan. Bra när man är förkvid. Det är skillnad på starkt och starkt. Något som kan vara bra att känna till nu när det är inne att blanda ingredienser från olika matländer och -kulturer. Det kallas cross over. Nu när det är japanskt som gäller har jag några enkla tips för svensk-japanska cross over-rätter. Vad sägs om frukostkorv med wasabi och misostuvad potatis? Eller wasabisill med risvinäger? Låter kanske konstigt, men smakar gott, våga testa! Korven kokas eller steks som vanligt. Strvk på en tunn, tunn sträng wasabi. r Ot t • ÖVERRASKA. Gör det oväntade, bjud hem några vänner på en japansk afton. Vi hjälper dig med både recept och goda råd för att lyckas. Några få speciella ingredienser krävs, sedan kan du laga många helt nya maträtter. Japansk mat är vacker, nyttig och oerhört god. Jag vet, och flera av mina vänner också. Vi har tillbringat flera fester sittandes på golvet. Bara den upplevelsen överraskar. När du sedan dukar lite sparsmakat och blandar porslin, fat och skålar som aldrig förr kommer det att se extra spännande ut. En ensam vacker orkidé kan kännas lite orientalisk - det behöver ju inte vara helt genuint, utan det räcker med din egen tolkning av det japanska. Maten då? Ja, den är faktiskt mycket enklare att laga än vad många föreställer sig. En misosoppa tex kokar du på några få minuter. Sukiyakin får gästerna laga själva vid bordet, ungefär som en fondue. Och lite varm sake ger rosor på kinderna. Smaklig måltid, säger jag med en bugning! Tony Wallin Chefredaktör Buffé Japansk festmåltid som alla klarar att laga 4 Speciella japanska ingredienser 10 Masao serverar japansk cross over 15 Teriyaki: lax, kyckling och biff 24 Tempura: friterat på japanska 27 Billiga veckan: mat för 15 kr 28 Från undergörande bad till functional food 30 Spännande rätter med snabba nudlar 34 recept TRENDE R A SANT AV TON Y WALLI N Fryst, tärnad potatis steks i olja tills den är halvmjuk. Strö över några msk brun farin, stek ett tag till. Häll i ca i dl grädde. Koka ihop och rör sist ner 1-2 msk miso. Får sedan inte kokas mer. Strö över strimlad nori. FOTO : PEPE NILSSO N Wasabisill: En burk inläggningssill sköljs. Sillen skärs i bitar. Ta 2 msk senap, 1 msk socker, 1 msk su (risvinäger) och blanda med 1/2 dl olja. Smaka av med 2-3 tsk wasabi. Lägg ner sillen. Låt ta smak i 1 dygn. LÖSNUMMERPRIS : 2 0 KRONOR . INNEHAVARE AV ICA KUNDKORT FAR TIDNINGEN UTAN KOSTNAD ! Chefredaktör: Tony Wallin. Ansvarig utgivare: Svante Nilsson. Marknadsansvarig: Torbjörn Norberg . Redaktionsråd: Maria Andersson, Stefan Gideskog, Anders Hallgren, Lisbeth Kohls, Nina Tarukoski, Christer Åkerberg. Red . assistent: Richard Carlsson. Annonsansvarig : Håkan Sjöstrand, 08-58550161 . Adress: ICA Förlaget AB, Box 6630 , 11384 Stockholm. Repro : Scannrepro AB. Tryckeri: Tryckcentra AB. Tel: 08-7282300 . Fax: 08-7282337 . E-post: tony.wallin@publ.ica.se Utebliven tidning/adressändring: 033-47+790 . Receptfrågor: ICA Provkök 08-7282400 , vardagar 9-11 . Bami goreng 28 Biff teriyaki 25 Cloud sandwich 16 Citronglass 38 En japan i norrland 18 Fisk med honungssås 28 Friterat/tempura 27 Inlagd ingefära/gari 6 Kycklingteriyaki 25 Köttgryta/sukiyaki Laxteriyaki 24 Linssoppa 28 Misosoppa 5 Maki-sushi 6 Nudlar med räkor 34 Nudlar med svamp 34 Nudlar med biff 34 Paprikabiff 28 Pickles (grönsaker) 32 Sashimi 6 Sushiris 6 Tempura dippsås 27 Teriyakisås 24 Torsk hot Tokyo 16 Tortilla moo shu 28 Tsukemono (pickles) 32 Wasabisill 3 ring & skriv ICA Kundkort: 033-474790. Övriga frågor, vardagar 9-16: 020-833333. Adress: Buffé, Box 6630, 11384 Stockholm.
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40