Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31 Bassängen flankeras av ett harmonisk
t tehus, där man kan meditera eller bara sitta och njuta, kanske med en kopp grönt te. samman. Redan för tusentals år sedan hade man i österlandet räknat ut att kroppen med hjälp av olika livsmedel kunde få hjälp på traven. Men medan västvärldens forskare tror att de än en gång har upptäckt hjulet och stolt kallar den smarta maten functional foods har japanerna alltid vetat att dricker man grönt te och äter fet fisk, då mår man bra. Ändå verkar vi inte ha trott på detta förrän vetenskapen gett oss krångliga ord för nyttan: Grönt te är antioxidant och gör att inte blodfetterna "härsknar" och lax innehåller Omega 3-fett med ämnet serotonin som är hjärnans viktigaste smörjmedel och som lär hjälpa mot allt från dyslexi till reumatisk värk. I Japan har man för övrigt i många är tillsatt Omega 3 till barnvällingen. -Jag har försökt intressera svenska tillverkare för det i säkert 15 år, säger Lars Lindmark på Scotia Lipidteknik, som forskar mycket kring livsmedel som medicin. Just functional foods väntas bli nästa årtusendes stora samtalsämne, och SNF (Stiftelsen för svensk näringsforskning) håller som bäst på att ta fram regler för hur begreppet ska få användas. Än får nämligen inte tillverkarna tala om att ett visst livsmedel har andra egenskaper än de rent gastronomiska. Tänk att det skulle krävas ett trendriktigt uttryck för att farmor skulle få rätt: "Havremust är bra", sa hon när magen var i olag, och mot förkylning kunde riven ingefära i hett vatten lindra. Hade hon levt i dag skulle hon säkert ha svårt att förstå att begreppet functional foods är precis samma sak som det hon alltid ägnade sig åt: smart mat som man mådde bra av. I Sverige började det så smått för några år sedan med Bra-filen, och nypon- och blåbärssoppan Pro Viva, där nyttiga lactobaciller och just farmors havremust (om än i förfinad form) fick sällskap av kraftfulla bär. Pro Viva blev snabbt en succé, både på sjukhusen och i många hem. Nyopererade magar visade sig nämligen tacksamt ta emot den "snälla" maten, likaväl som nutidsstressade mådde väl av ett snabbt glas med kylskåpsdörren på glänt. Pro Viva kommer från pigga lilla Skånemejerier, som nu senast har lanserat yoghurten Måväl med fettet olibra (än så länge bara i Skåne). Olibra framställs av palmolja, och flera studier visar att man känner sig mätt längre jämfört med traditionell yoghurt. Ännu en smart produkt, med andra ord. När däremot stora Arla för ett par år sedan skulle introducera en annan smart yoghurt, Gaia, vars bakteriesammansättning skulle hjälpa mot hjärtoch kärlsjukdomar, blev det ett sådant rabalder att hela kampanjen fick dras tillbaka. Kanske var man för tidigt ute. I dag, när det inte längre är tabu att tro på olika inkarnationer och när new age diskuteras på samma sätt som man pratade om storleken på axelvaddarna på 80-talet, då får gärna även maten ha fler dimensioner. Fast den får gärna vara förpackad på japanskt vis och ha ett tehus i lärkträ och rispapper inom räckhåll. Då blir den inte bara "functional", utan även fenomenal. Hasseludden Konferens & Yasuragi, Saltsjö-Boo. Tel 08-7476100. Pris från 47S kr (badceremoni, måltid och qui gong) tillnso kr (hel helg inklusive två övernattningar, helpension och fri tillgång till alla aktiviteter).
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40