Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 £n n\Mu\>\>)evchc AV TONY WAI.LIN 1 K
YOTO På ojämna klivstenar banar jag mig fram i den lilla trädgården. Karpdamm, bambuträd och råa stenar utgör en liten oas mitt inne i Kyoto; storstaden känns avlägsen. Det är i början av sommaren. En fuktigt smeksam luft skänker välbehag. Skorna parkeras utanför det lilla trähuset. Halvkrvpande tar jag mig sedan in i rummet med de obligatoriska heltäckande bastmattorna (tatami) och tunna pappersväggarna (shoji). Enkelt, gråbrunt trä dominerar. Utsmyckningarna är få. Istället dras ena pappersväggen isär, och en privat del av den finstämda trädgården med sitt porlande vatten blir en vacker fond. Ett andligt lugn infinner sig. Samtidigt som förväntningarna stiger. En kulinarisk upplevelse väntar. Den lilla, söta kimonoklädda Hickan bugar på knä varje gång hon kommer in. Först med varma servetter (oshibori) och grönt tc (o-cha), sedan kommer, i långsam takt, rätt efter rätt in. Alla utsökta små konstverk på vackra små fat, skålar och brickor. Estetiken är fulländad och smaken i de minimala rätterna är mycket hög. Det är absolut inte krvddstarkt, tvärt om, men däremot är det syrlighet och kraftigt fylliga smaker som överraskar, och vissa kräver viss tillvänjning. Ibland är sältan stor, ibland saknas den helt. Innan flickorna bugande backar ut avvaktar de och ser om våra reaktioner är positiva. Det är de! I alla fall vill man ju inte ge sken av något annat... Kaiseki kallas detta, det japanska kökets kulinariska höjdMISOSOPPA Två udda produkter, miso och dashi, behöver du för att laga den här japanska soppan som är såväl kalorisnål som mycket snabb- och lättlagad. Misosoppan är ett måste vid en japansk måltid. Den passar både som förrätt och som ackompanjemang till andra japanska rätter. FÖR 4 PERSONER 1 liter vatten 1 påse dashipulver, se sid 12 (fiskbuljong ) 4 msk misopasta , se sid 10 2 msk finskuren purjolök 4-5 stora , tunt skivade champinjoner ev 1/2 paket tofu å 200 g GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp vattnet. 2.Tillsätt dashipulvret. Koka upp. Tillsätt purjon och svampen. Sjud ev ett par minuter. 3. Rör ner misopastan. Smaka av. Om smaken är svag, tillsätt mer miso. Tillsätt ev tofun, i tärningar. Servera direkt. Misosoppan kan vara både mild och smakrik, testa gärna med mer och mindre mängd misopasta och dashipulver. punkt. Kaiseki var först en formell måltid som ingick som en del i teceremonin - som i sin tur ska öppna sinnet för den zenbuddhistiska upplevelsen. Fortfarande är det många regler som styr denna typ av måltid; rätterna ska uppfylla såväl estetiska som filosofiska och kulinariska krav. Även rätternas konsistens är av stor betydelse; upplevelsen när maten hamnar i munnen kan variera stort. Presentationen är också av största betydelse, det finns restauranger som serverar på enbart antikt porslin. Att vi ska äta med ögat också, lärde oss det nvfranska köket på 1970-talet. Var det fick sin inspiration ifrån är inte svårt att gissa när man upplevt en äkta kaisekimåltid. Som avrundning på de femton rätterna serveras en kopp skummande bittert te och en söt kaka. Magen mår bra och är på intet sätt överfvlld. Nu infinner sig en stund av total avkoppling. Meditationen är inte långt borta. Givetvis är inte detta någon vardagsmat. Det är onödigt att spä på alla mytbilder av det mystiska Japan. Många japaner får bara uppleva en kaiseki någon enstaka gång i livet!
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40