Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 Vacker förrätt En festmåltid inleds o
fta med några bitar sashimi och sushi. Här har jag gjort ett recept som passar såväl nybörjaren som den som redan fåt t smak på denna typ av mat. Dessutom har jag gjor t några förslag på mer avancerade tallrikar, se sid 12. Men var inte rädd att göra det så som passar dig bäst. SUSHIRIS FÖR 4 PERSONER 4 dl rundkornigt ris , gärna japanskt sushiris 4 dl vatten 4 msk su (risvinäger eller annan mild vinäger ) GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg riset i en kastrull. Ställ det under rinnande kallt vatten. Rör om då och då. Låt det rinna tills vattnet ser klart ut, ca 10 minuter. Häll av det. 2.Tillsätt 4 dl vatten. Låt stå i 30 minuter. 3. Rör om riset. Koka upp vattnet. Täck med lock, sänk värmen till minsta möjliga. Sjud i 20 minuter. 4. Dra kastrullen från värmen. Låt stå i 10-20 minuter utan att lyfta på locket. 5. Lägg över riset i en stor porslinsform. Stänk risvinägern över riset. Skär skåror i riset med en stekspade eller stor sked. 6. Blanda försiktigt vinägern med riset utan att mosa riskornen. GARI Tunt, tunt skivad, inlagd ingefära är ett måste till sushi. 1 SATS 1 bit färsk ingefära, ca 100 g 5 dl vatten 1 dl risvinäger (su ) 1 dl socker 1 tsk salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skala ingefäran, var noga med att bara ta bort det yttersta skalet. 2. Skär tvärs över i så tunna skivor som möjligt - ju tunnare desto godare! Använd en så vass kniv som möjligt. 3. Koka upp vattnet. Lägg ner ingefäran. Rör om och ställ åt sidan i 10 minuter. 4. Häll av vattnet, lägg ingefäran i en glasburk. 5. Hetta upp vinäger, socker och salt tills sockret lösts upp. Häll det över ingefäran. Låt svalna. 6. Efter ca 3 timmar är garin klar att serveras. Förvara den sedan kallt. God hållbarhet. IY1AKI-SUSHI Det här receptet innehåller förslag på två fyllningar. En fyllning räcker således till 2 noriark. Jag brukar räkna med 1 dl ris (okokt) till varje nori-ark. FÖR 4 PERSONER 1/2 sats kokt sushiris 2 nori-ark wasabi FYLLNING 1: 1/2 rökt makrill, 1 böckling eller 6-7 cm rök t ål 1/2 gurka FYLLNING 2: 5 crabsticks 1 avokado GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg ut en tunn kökshandduk eller en bambumatta (maki-su) på bänken. Lägg på en bit plastfilm, och på den ett nori-ark med blanka sidan nedåt. Se bildserien här på sidan. 2. Bred ut ett cm-tjockt lager ris på nori-arket, men lämna en 2-3 cm bred kant längst upp så att rullen kan förslutas. 3. Dra en tunn rand med wasabi över riset, lägg på fyllningen. Rulla försiktigt, men ändå så hårt som möjligt, försök att hålla emot så att fyllningen inte faller fram. 4. Rulla till den fria kanten. Pressa ihop rullen, håll den så en liten stund. Fukta kanten med vatten och rulla ihop hela rullen. Linda in i plastfolie och lägg den kallt till servering. 5. Skär med en tunn, vass kniv rullarna i 1-2 cm höga rundlar. SASHIMI Några bitar sashimi är obligatoriskt på en förrättstallrik. Om rå fisk används så är det viktigt att den varit fryst i minst två dygn. Undvik sötvattenfisk. Istället för rå lax kan man ta kallrökt (bilden). FÖR 4 PERSONER 1 bit laxfilé ä 140 g (fryst ) 100 g räkor av störst a sor t GÖR SÅ HÄR: 1. Skär laxen i små munsbitar. Skala räkorna men låt ändskalet sitta kvar. Arrangera vackert på fat/tallrikar. Tips! Fiskbitarna ska enligt sushikocken skäras med ett snitt, de får inte "sågas". Använd helst en lång vass kniv.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40