Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38 t [till sist] Roppongidessert MISSA
inte t>cttAl • På Folkens Museum Etnografiska ute på Djurgården i Stockholm kan man under sommarhalvåret vara med om en äkta japansk teceremoni i det vackra tehuset. Teceremonimästaren heter Eiko Duke. Boka plats genom att ringa 08-66650 00. Man kan också boka en visning av tehuset även om man inte vill vara med på ceremonin. • På Etnografiska pågår också en utställning som heter Japanska tecken i tiden. Där kan man se det japanska samhället belvst genom japansk kalligrafi. Man kan bland annat se hur en japansk kalligrafimästare skapar tecken, och se japanska föremål som dräkter och svärd. Dessutom: den japanske samurajen, teceremonin, japansk poesi, teater, budo och sumo. • På Östasiatiska Museet på Skeppsholmen finns cn Japansal där man kan titta på japansk keramik, skulpturer och målningar. Ring 08-6664250 för öppettider. Vi avrundar detta temanummer med en dessert från Roppongi, en av Stockholms japanska restauranger. En dessert som passar utmärkt till en japansk måltid, men den är inte speciellt japansk. Desserter upptar inte så stor del i den japanska kokkonsten. Färsk frukt passar dock alltid bra som avslutning på en japansk middag. ROPPONGIS CITRONGLASS MED KOKOSFLARN FÖR 6 PERSONER CITRONGLASS: 6 dl gräddfil 3 ägg 3 dl vispgrädde 2 dl strösocke r 1 tsk vaniljsocker 1 citron 6 digestivekex CITRONKRÄM: 50 g smör 11/ 2 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker rive t skal av 1/2 citron 1 msk citronsaf t KOKOSFLARN: 75 g smör läg g 11/ 2 dl socke r 3 dl kokos, ca 100 g 1 msk vetemjö l 1 tsk bakpulver rive t skal av 1/2 citron GÖR SÅ HÄR: 1. Häll gräddfilen i filter. Låt stå kallt över natten. 2. Skilj äggulor från vitor. Vispa äggvitorna hårt. Vispa grädden. Blanda gräddfilen med socker, vaniljsocker, äggulor och rivet skal och saft från citronen. 3. Blanda sedan ner äggvitorna och den vispade grädden. Krossa digestivekexen och strö hälften i en form med löstagbara kanter. 4. Häll över citronglassen och strö över resten av digestivesmulorna. Frys. 5. Blanda alla ingredienser till citronkrämen. Ställ kallt. 6. Sätt ugnen på 175°C. 7. Smält smöret till kokosflarnen. Blanda alla ingredienser. Klicka ut kakor med tesked på en plåt och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. 8. När kakorna är klara och har svalnat, bred på citronkräm och lägg ihop två och två. Frys. 9. Lägg upp som på bilden. Tecknet för samuraj, kan ses på Folkens Museum. Svärt>kviMMf5 "$AnAur&\" Yoshi Yukawa kommer från en historiskt framstående samurajsläkt av klanen Takeda. Sedan 1967 bor han i Sverige. Han är instruktör i kärare och har en stor passion för japanska svärd, har bland annat gett ut en bok i ämnet. Yoshi är utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm och är verksam som konstnär, han ägnar sig också åt att skapa japansk kalligrafi, bl a hathan gjort de vackra skrivtecknen i Buffé. svärd i Jan Hedhs bakskola återkommer i nästa nummer Inköpsställen: Porslin från Japanska Torget 08-6735881, samt Toyo 08-6735210. Shojiskärrnar från snickare Tomas Morsing 070-5568662. Rostskiffcrskiva från Valter Eklund AB, 08-380330. Persienn från PersiennGruppen 08-4590936 (sid 1), samt IKEA 0476-81000 (sid 24).
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40