Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 Färdigkryddat för grillen Årets utbu
d av nya grillprodukter slår nog alla rekord! Det är nyheter för såväl passionerade barbecuegrillare som för alla som vill ha något snabblagat att lägga på gasolgrillen. Här är några smakprov på färdigkryddade nyheter. TEXT TONY W XT TONY WALLIN FOTO EVA HILDÉN SMITH FOTO F äsk En o las f FLÄSK OCH -FILÉ PÅ PINNE Rimmat fläsk ger fin sälta. Genom att förkoka det behöver du bara hålla koll på att filén blir färdiggrillad. GER 10 SPETT ca 500 g fläskfilé ca 400 g rimmat stek- eller sidfläsk i bit 1/2 gul lök 3 lagerblad 5 svartpepparkorn ev fänkålsrubb (se recept) 1 citron salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Lägg 10 träspett i blöt. Skär bort svålen på fläsket. Skala löken. Lägg fläsket, löken, lagerblad och pepparkorn i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker. 2.Koka ca 40 minuter under lock tills köttet är mört. Ta upp och låt svalna. Skär i ca 2 cm stora bitar. 3.Putsa fläskfilén och skär i ca 2 cm stora bitar. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Gnid ev in köttet med fänkålsrubb (se recept). Låt dra 30 minuter. 4.Varva filé och stek-/sidfläsk på spetten. Grilla runt om ca 8 minuter. Pressa över citronjuice vid servering. SÅ GÅR DET TILL: På www.ICA.se/buffe kan du se hur man grillar fläsk och -filé på pinne. FÄNKÅLSRUBB Rosta 1 msk hela fänkålsfrön i en torr och het panna. Stöt dem med 1 tsk hel anis och 1 tsk svartpepparkorn i en mortel eller mixa i en liten matberedare. Blanda med 2 tsk finrivet citronskal och 1 msk finskuren koriander. Gnid in råvaran med rubben ca 30 minuter före grillning. BBQ-kryddad karré Revbensspjäll är också en grillfavorit. Från ICA kommer »Spareribs Texas BBQ« och från Scan kommer »Chunky ribs tacomarinad«, som är tjocka spjäll i portionsförpackningar. Fä gå pe rik av ch »Am styc rök Rev me »Ch po Färdigkryddade hamburgare är perfekta när det ska gå snabbt. En nyhet med lite extra drag i är »Jalapenoburgare« (ICA), som innehåller chilifrukt, paprika och tomat. En mildare variant är »Grillburgare av kycklingfärs« från Kronfågel, liksom »Laxburgare chili« (ICA), som har en ganska beskedlig chilihetta. Karré är kött med mycket fett insprängt som passar utmärkt på grillen. Finns med olika kryddningar, t ex »American BBQ« (ICA) som är med ben, men även styckade som avlånga, filéliknande bitar, »Grillkarré rökig chili & rosmarin« (Scan). Flläskytterfilé, alltså benfri kotlett, har blivit populär. En ovanligt lång sådan med klassisk grillmarinad kallas för »Grillraket« (ICA). Ser kul ut. Karr m Grillkarré i filéform Hamburgare med chilidrag Raketlång, grillkryddad fläskytterfilé. Kycklinglår och -ben brukar också höra till grillfavoriterna. »Barbeque mix marinerade ben och lår« är en nyhet från Kronfågel. Från ICA kommer bl a »Kycklingklubba hickory bbq«. Lithells satsar i år på grillinspiration från Argentina, s k asado. Bland produkterna finns tre sous videtillagade »Honungs- och chilimarinerade revben«, »Hickoryrökta kamben« och »Honungs- och chilimarinerade skinkfilé«. Sous vide-tillagningen ger extra mört kött och kort grilltid. BUFFÉ 5 • 2 010 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40