Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 Paul fixar spetten Purjolök är Pauls
favoritlök alla kategorier. I Spanien har han inspirerats att grilla hela purjolökar tills de är alldeles kolsvarta utanpå men mjuka inuti. Skala av det yttersta lagret och snitta lökarna nästan helt igenom på längden. Lägg dem på aluminiumfolie. Smula i getost, ringla över honung och lägg på ett par timjankvistar. Gratinera på grillen under lock. Smaka av med salt, svartpeppar och olivolja. FOLIEBAKADE LÖKSPETT Lökarna blir läckert söta och saftiga när de bakas i tättslutande folie. Grilla ev spetten direkt på gallret mot slutet. Servera med grillsmöret. GER 10 SPETT ca 20 schalottenlökar (jämnstora) 3 purjolökar (ca 500 g) 150 g smör ca 3/4 dl vitvinsvinäger 1 1/2 dl finskuren gräslök salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Lägg 10 träspett i blöt. Skala schalottenlöken. Ansa och skär purjolöken i lika stora bitar som schalottenlökarna. Varva lök och purjolök på spetten. 2.Fördela 2–3 spett på varsitt ark aluminiumfolie. Krydda varje spett med 1 krm salt och 1/2 krm peppar. Hyvla smöret och fördela på spetten. Droppa över lite vinäger. Vik ihop till paket. 3.Tillaga lökspetten under lock på grillen 20–30 minuter. Vik upp folien vid servering och garnera med gräslök. GRILLADE FYLLDA CHAMPINJONSPETT Grillade champinjoner fylls här med en underbar röra på rå svamp, salta nötter och citron. Passar även till grillat kött eller portabellosvamp. GER 10 SPETT 30 stora champinjoner (ca 400 g) 200 g shiitake eller ostronskivling 3 msk salta jordnötter 3 vitlöksklyftor 4 schalottenlökar 50 g smör 3 msk japansk soja 1/2 dl hackad bladpersilja 1/2 dl färskpressad citronjuice olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Lägg 10 träspett i blöt. Bryt loss champinjonfötterna. Hacka dem och shiitake eller ostronskivling och lägg åt sidan. 2.Hacka jordnötterna. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. 3.Smält smöret och blanda med soja, vitlök och hälften av schalottenlöken. Vänd runt champinjonhattarna i smöret. Trä upp dem på spett. 4.Fördela 2–3 spett på varsitt ark aluminiumfolie. Vik ihop och lägg på grillen tills champinjonerna är mjuka, ca 10 minuter. 5.Ta bort folien och lägg spetten direkt på grillen. Grilla runtom så att de får färg, ca 2 minuter. 6.Blanda svamphacket med resten av schalottenlöken, jordnötter, persilja, citronjuice och 1/2 dl olja. Krydda med 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Fyll champinjonhattarna med svampröran. Servera resten av röran vid sidan om. TIPS! Spetta dubbelt Använd gärna dubbla spett när du grillar stora svampar så snurrar de inte lika lätt på grillen. BUFFÉ 5 • 2 010 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40