Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 TEXT CAMILLA THÖRNQVIST RECEPT & STY
LING LISELOTTE FORSLIN FOTO EVA HILDÉN SMITH Testlagat maj Så tycker vi NAMN: Maria Dahlberg BETYG: 3,3 Spenatsoppan var smaklös och tråkig. Gremolatabrödet var dock riktigt bra. Skippade vitlöken men behöll spenaten och buljongen vid andra tillagningen. Lade till färdig grön sparrissoppa och kokta röda linser. Blev matigare och mer okej. NAMN: Tomas Henderup BETYG: 4,2 Enkelt att laga och lätt för magen. Rättens färger påminde om ett konstverk. Gott örtbröd! Barnen vågade prova efter att ha blivit påminda om att Karl-Alfreds biceps inte vore vad de var utan spenat. Testade med gröna ärter och röd chili i soppan, det gav extra »schwung«. NAMN: Carin Cassborg BETYG: 3,8 Helt ok vardagssoppa, smörgåsen lyfte det hela! Hade basilika och gräslök i gremolatan där citronskalet gjorde susen. Tog mer fond i soppan andra gången för sältans skull. Frös in två portioner tillsammans med tärningar av stekt chorizo, smidig kvällsmat för »gräsänklingen« när jag är i Arvidsjaur. Carin ger högsta betyg till den ljumma potatissalladen med räkor och sparris. Ta med den på picknick, tipsar Tomas. Maria byter lammkotletter mot kryddig korv men tycker att den rostade vitlökscrèmen är perfekt som den är. Gremolatabrödet till spenatsoppan likaså. SPENATSOPPA MED ÄGGHALVOR OCH GREMOLATABRÖD Pigg och grön soppa som kryllar av nyttiga vitaminer. Mättar bra med ägghalvor och en bit bröd. FÖR 4 PERSONER ca 450 g fryst, lätt tinad, hackad spenat FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt vetemjölet med majsstärkelse, Maizena. Välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden och brödet. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden och brödet. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden och brödet, uteslut äggen eller ersätt med t ex minimozzarella. 2 vitlöksklyftor 2 msk konc grönsaksfond 1 tsk torkad timjan 2 msk vetemjöl 4 ägg vatten, olivolja flingsalt, salt, peppar GREMOLATABRÖD 2 ciabatta (ca 200 g) 1 vitlöksklyfta 1 dl hackade örter, t ex basilika, timjan, gräslök rivet skal av 1 citron GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C, grill/övervärme. Skala och finriv vitlöken. 2.Fräs spenaten i 2 msk olja i en stor gryta. Tillsätt vitlöken och låt den fräsa med 1 minut. 3.Häll i fond och 8 dl vatten. Låt koka upp. Krydda med timjan, 1 tsk salt och 1 krm peppar. 4.Rör ut mjölet i lite kallt vatten tills alla klumpar är borta. Vispa ner redningen i soppan. 5.Låt koka ca 3 minuter. Håll soppan varm. 6.Koka äggen lösa, ca 4 minuter. Skala och dela dem försiktigt i halvor. 7.Gremolatabröd: Skär varje ciabatta i 4 skivor på längden. Skala och riv vitlöken. Blanda örter, citronskal och vitlök med ca 1 msk olja så att det binder. Fördela det på bröden. Strö över 1/2 tsk flingsalt. 8.Lägg brödet på ett galler. Rosta ca 1 minut i övre delen av ugnen. Servera soppan med ägghalvor och gremolatabröd. BUFFÉ 5 • 2 010 29 Vegetarisk
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40