Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8 SOMMARSALLAD MED BROCCOLI & FÄRSK VIT
KÅL Vitkålen blir mjäll och vackert transparent av att förkokas. Supergott! FÖR 8–10 PERSONER ca 600 g färsk vitkål 1 broccoli (250 g) 1 grön chilipeppar (t ex spansk peppar) 2 msk kapris 1 dl grovhackad färsk oregano färskpressad juice och rivet skal av 1 citron olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skär kålen i klyftor och skär bort rotfästet. Skär loss broccolistammen och lägg åt sidan. Skär loss buketterna och dela ev i bitar. 2.Koka vitkålen nätt och jämnt mjuk i lättsaltat vatten. Låt broccolibuketterna koka med de sista minuterna. Häll av och lägg i en skål med iskallt vatten. 3.Skala broccolistammen. Hyvla den tunt med en potatisskalare. Lägg i iskallt vatten så att den blir krispig. 4.Dela, kärna ur och finhacka chilin. Hacka kaprisen. Rör ihop chili, kapris, oregano, citronjuice, citronskal, 1/2 dl olja, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. 5.Låt broccoli och vitkål rinna av. Lägg i en stor bunke. Häll på kaprisblandningen och blanda runt. BAKAD FÄRSKPOTATIS MED ÄGG & OST Matigt tillbehör med smaker av rostad kummin, krämiga ägg och pikant ost. Testa även med parmesan och lagrad svecia. FÖR 8–10 PERSONER 1 1/2 kg färskpotatis 5 ägg 2 tsk hel kummin 2 gula lökar 100 g västerbottensost 1/2 dl repade färskade örter, t ex mejram och citrontimjan smör salt, flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 175°C. Skrubba potatisen väl. Lägg dem i en ugnssäker form. Krydda med 1 tsk salt. Ugnsbaka tills de är mjuka, 30–40 minuter. 2.Koka äggen 6–7 minuter. Kyl dem snabbt i kallt vatten. Skala och skär äggen i grova bitar. 3.Rosta kumminen i en torr och het panna. Stöt den grovt i en mortel. Skala, halvera och skiva löken tunt. Fräs löken mjuk i 2 msk smör utan att den tar färg. Riv osten grovt. 4.Mosa potatisen grovt med skalet kvar. Blanda med löken. Lägg på ett fat och fördela ägghack, örter, ost och kummin över. Strö över lite flingsalt. SUPERSÅS & MARINAD Öl, soja och ingefära ger smakdjup. Servera som sås till fläsk och kyckling, eller använd som marinad. Skär 1 tomat i grova bitar. Skala och finhacka 1 vitlöksklyfta och 3–4 cm färsk ingefära. Lägg i en kastrull och tillsätt 1 dl öl (ljus lager), 1/2 dl soja, 3 msk het chilisås, 1/2 tsk grovmalen svartpeppar, 1 tsk farinsocker och 1 tsk rödvinsvinäger. Låt koka 5 minuter. Mixa slätt med stavmixer eller i matberedare. ÄPPELSÅS MED CHILI Kanongod sås till bl a grillat fläskkött. Skala, kärna ur och skär 6 syrliga äpplen i bitar. Sjud i kastrull med 8 dl äppeljuice och 1 dl socker tills äppelbitarna är mjuka. Sila av vätskan. Mixa äpplena med 1–2 tsk chiliflakes och rivet skal från 1 citron med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt 1 dl olja och 4 msk äppelcidervinäger i en tunn stråle under tiden du mixar. Smaka av med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. 8 BUFFÉ 5 • 2 010
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40